logare  |  registrare

Accizele

Accizelezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 20 decembrie 2011
Accizele
192 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Accizele


1. Accizele - caracterisitca generală

2. Obiectele impunerii și cotele accizelor

3. Marcarea cu timbre de acciz

4. Metoda de calcul și termenele de plată

5. Modul de trecere în cont și de restituire a accizelor

 

1. Accizele – caracteristica generală

      Accizul este impozit indirect, general de stat, care este impus asupra unor mărfuri de larg consum. Suma accizului este inclusă în preţul mărfii sau serviciilor. În prezent acest impozit este aplicat în toate ţările cu economie de piaţă. El este aşezat asupra unui şir de mărfuri şi poate fi privit sub două aspecte: în primul rând, ca sursă principală de venit a bugetului, şi în al doilea rând, ca mod de limitare a consumului unor mărfuri supuse accizului (de regulă la mărfuri dăunătoare sănătăţii sau de lux).

     Conform Codului Fiscal accizul este un impozit general de stat stabilit pentru unele mărfuri de consum.

     Subiecţii impunerii, în dependenţă de caracterul şi tipul activităţii sunt:

a)persoanele fizice şi juridice care prelucrează şi/sau produc mărfuri supuse accizelor pe teritoriul Republicii Moldova;

b)      persoanele fizice şi juridice care importă mărfuri supuse accizelor, cu excepţia mărfurilor care sunt scutite de plata impozitului dat;

     Subiecţii impunerii care produc sau preconizează să producă marfă accizată, sunt obligaţi să se înregistreze în calitate de plătitori de accize şi să primească certificatul de acciz.

      Certificatul de acciz reprezintă un document eliberat de organul Serviciului Fiscal de Stat subiectului impunerii, care atestă înregistrarea acestuia şi îi atribuie dreptul de a efectua tranzacţii cu mărfurile supuse accizelor.

      Pentru obţinerea certificatului de acciz, agenţii economici care sunt obligaţi a se înregistra ca subiecţi impozabili se adresează la Inspectoratul Fiscal de Stat teritorial în raza căruia activează cu o cerere de solicitare a certificatului de acciz. În cererea de solicitare se indică denumirea (numele, prenumele), adresa juridică (domiciliu) a locului principal de desfăşurare a activităţii economice şi datele cu privire la licenţa eliberată de organele de resort.

     Agenţii economici care urmează a fi înregistraţi în calitate de subiecţi impozabili declară încăperea de acciz.

     Încăperea de acciz reprezintă totalitatea locurilor ce aparţin subiectului impunerii, inclusiv clădirile, încăperile, teritoriile, terenurile, orice alte locuri, care sunt situate separat, determinate în certificatul de acciz, unde mărfurile supuse accizelor se prelucrează şi/sau se fabrică, se expediază (se transportă) de către subiecţii impunerii.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net