logare  |  registrare

Comitetul economic si social

Comitetul economic si socialzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 martie 2011
comitetul economic si social
34.55 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

COMITETUL   ECONOMIC   SI   SOCIAL

 

Comitetul Economic şi Social a fost înfiinţat prin Tratatele de la Roma din 1957, în măsură să implice grupurile de interese din domeniile economic şi social în stabilirea unei pieţe comune şi pentru a asigura un mecanism instituţionalizat pentru a furniza Comisiei Europene şi Consiliului European informaţiile esenţiale necesare în legătură cu problemele de competenţa acestora.

Actul European Unic din 1986, Tratatul de la Maastricht din 1992 şi Tratatul de la Amsterdam din 1997, au întărit rolul Comitetului Economic şi Social al Uniunii Europene.

Calitatea de membru. Cei 222 de membri ai Comitetului Economic şi Social al Uniunii Europene provin din cadrul grupurilor de interese din domeniul economic şi social. Aceşti membri sunt nominalizati de către guvernele ţărilor membre ale U.E. şi numiţi de către Consiliul European pe o perioada de 4 ani, mandatul putând fi reînnoit pentru încă un mandat.

Rolul consultativ al Comitetului. Consultarea Comitetului Economic şi Social de către Comisia şi Consiliul European este obligatorie în câteva cazuri în timp ce în altele este opţională. Cu toate acestea, Comitetul Economic şi Social poate adopta opinii şi din proprie iniţiativă. Actul Unic European din 17 februarie 1986 şi Tratatul de la Maastricht din 7 februarie 1992 au extins aria de probleme ce necesită un aviz al Comitetului, în special noile politici (cele regionale şi cele referitoare la protecţia mediului). Tratatul de la Amsterdam lărgeşte aria de competenţă a Comitetului şi permite ca acesta să fie consultat şi de către Parlamentul European. 

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com