logare  |  registrare

Pierderi în fibra optică

Pierderi în fibra opticăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 16 octombrie 2011
Pierderi în fibra optică
277.83 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 117
Descriere

Pierderi în fibra optică


INTRODUCERE

      Factorii care afectează cel mai mult performanţele fibrelor optice ca mediu de transmisie sunt atenuarea şi lăţimea benzii. Aceste caracteristici de transmisie au o importanţă majoră în procesul cercetării compatibilităţii fibrelor optice în scopuri de comunicaţii. Deşi lăţimea enormă a benzii fibrelor optice a stimulat mult dezvoltarea comunicaţiilor optice prin ghizii de sticlă, atenuarea mare a limitat transmisia semnalelor doar la zeci de metri. Cercetările ulterioare privind atenuarea au arătat absorbţia cauzată de impurităţile din sticlă, stimulînd investigările asupra sticlelor pure pentru comunicaţiile prin fibre optice. În prezent se folosesc fibre cu pierderi de ordinul a 0,2 dB/km.

     După cum atenuarea determină distanţa de transmisie a semnalului, dispersia limitează lăţimea benzii fibrei optice. Altfel zis, limitează numărul de biţi ai informaţiei transmise într-o perioadă dată de timp. Pentru aprecierea atenuării şi a lăţimii benzii, precum şi a elaborărilor ulterioare este necesar de studiat mai detaliat caracteristicile de transmisie ale fibrelor optice.

 

1. DISPERSIA IMPULSULUI

     Legăturile prin fibre optice sunt limitate în lungime de către atenuarea şi dispersia impulsului optic. Dispersia semnalului optic transmis cauzează împrăştiere pentru transmisiile analogice şi digitale prin fibre optice. Când semnalul ajuns la receptor este foarte slab pentru detectarea clară, atunci atenuarea devine o problemă majoră, iar sistemul va fi limitat de nivelul puterii. În legăturile în care puterea optică este suficientă, dar forma semnalului este distorsionată, sistemul este limitat de lăţimea benzii. În acest caz, reconstrucţia mesajului transmis este dificilă. Adică, dispersia este fenomenul care determină limitarea benzii de trecere a unei fibre sau cablu optic, datorită măririi duratei unui impuls de radiaţie la ieşirea din fibră. Dispersia mai produce şi o împrăştiere a impulsurilor de intrare în fibra optică.

 desen

     La considerarea sistemelor de comunicaţii digitale prin fibre optice, mecanismele dispersiei cauzează împrăştierea impulsurilor de lumină transmisă care traversează de-a lungul canalului. În figura 1 este prezentat acest fenomen ce cauzează împrăştierea şi suprapunerea impulsurilor vecine, care nu pot fi eventual recunoscute la receptor. Acest efect, cunoscut ca interferenţa dintre simboluri, de asemenea majorează numărul de erori ale canalului optic digital, rata erorilor fiind dependentă de atenuarea semnalului. Pentru ca impulsurile de lumină să nu se suprapună, este necesar ca viteza de transmisie a informaţiei în biţi B să fie mai mică decât duratele impulsurilor împrăştiate

...

   1.1 Dispersia intramodală 

   1.2 Dispersia ondulatorie

   1.3 Dispersia de material

   1.4 Dispersia cromatică

   1.5 Dispersia în ghid

   1.6 Dispersia modală 

   1.7 Dispersia modală de polarizare

2. ATENUAREA

3. PIERDERILE  ABSORBŢIEI DE MATERIAL 

   3.1 Caracteristicile sticlelor

   3.2 Absorbţia intrinsecă

   3.3 Absorbţia extrinsecă 

4. PIERDERILE LA ÎMPRĂŞTIERE 

   4.1 Împrăştierea lineară Rayleigh 

   4.2  Împrăştierea stimulată Brillouin

   4.3 Împrăştierea stimulată Raman 

5. PIERDERILE DE CURBURĂ ÎN FIBRELE OPTICE 

6. Zgomotul Modal

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net