logare  |  registrare

Semnale și modulații în radiocomunicații

Semnale și modulații în radiocomunicațiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 12 octombrie 2011
Semnale și modulații în radiocomunicații
319.83 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Semnale și modulații în radiocomunicații


O mărime fizică care există şi evoluează în timp este un semnal (fizic).

   Semnalele sunt de o mare varietate: electrice (tensiuni, curenţi), electromagnetice (intensitate câmp electric, inducţie câmp magnetic), termice, mecanice, optice, biologice etc.

Semnale pot fi:

   - utile, dacă sunt folosite într-un scop oarecare, sau

   - perturbaţii - orice semnal, altul decât cel util, este o perturbaţie; semnalele perturbatoare aleatorii sunt numite de obicei zgomote.

   Semnalele, mărimea care le reprezintă, există şi variază în timp şi, în funcţie de modul în care se realizează aceasta, pot fi deterministe sau aleatoare:

   • Dacă evoluţia în timp a semnalului este descriptibilă printr-o funcţie de timp s(t), astfel ca însuşirile sale să poată fi cunoscute la orice moment, semnalul este determinist.

  • Dacă semnalul este astfel încât nu este posibilă descrierea evoluţiei sale în timp – şi deci predicţia caracteristicilor sale nu este posibilă, semnalul este aleator (întâmplător). Asupra caracteristicilor semnalului aleator se pot face cel mult aprecieri probabilistice – de exemplu, se poate calcula probabilitatea ca un moment dat nivelul semnalului să se încadreze între anumite limite.

     In telecomunicaţii, semnalele utile, purtătoare ale informaţiei de transmis, sunt aleatorii; de exemplu, semnalul vocal la ieşirea unui microfon, semnalul de imagine video, semnalul la ieşirea unui scanner etc., sunt aleatoare – nu se poate prezice ce se va spune, ce se va întâmpla în câmpul filmat, ce urmează să se scaneze pe pagină. Pe de altă parte, se vehiculează şi semnale deterministe, cum sunt semnalele de test (de exemplu semnale sinusoidale), semnale de sincronizare (în TV) etc.


   După modul în care evoluează în timp, semnalele utilizate în telecomunicaţii, deterministe sau aleatoare, pot fi: analogice (continue, cu nivel variabil), cuantizate, eşantionate sau eşantionate şi cuantizate:

  • Semnalele analogice au nivele specificate, existente, într-un număr infinit de puncte dintr-un interval de nivele şi într-un număr infinit de puncte pe axa timpului şi pot prezenta discontinuităţi;

  • semnalele eşantionate (cuantizate sau discretizate în timp) au nivele specificate (existente) numai în anumite momente care formează un şir discret;

  • semnale cuantizate (discretizate în nivel, cu continuitate în timp), cu nivele existente pe întreaga axă a timpului, dar care formează un şir de valori discrete în intervalul de nivele limită;

  • semnale eşantionate şi cuantizate cu nivele şi momentele de existenţă formând şiruri discrete.

...


1.1.2. Semnale utile în telecomunicaţii

1.1.2.1. Introducere 

1.1.2.2. Semnalul audio 

1.1.2.3. Semnalul TV 

1.1.2.4. Semnale de date

1.1.2.5. Nivele relative (dB, Np) şi absolute (dBW, dBm, dBu)

 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com