logare  |  registrare

Liderismul politic

Liderismul politiczoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Liderismul politic
50.74 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Liderismul politic

 

Planul

1. Conceptia politologică a liderismului - unitate organică a activitatii şi relatii'lor.

2. Tipologia liderismului politic.

3. Liderul şi masele.

 

    1. Concepţia politologică a liderismului - unitate organică a activitatii şi relaţiilor.

    Cuvântul lider este de origine engleză („leader”) şi în traducere înseamnă literalmente cel ce stă în frunte, conduce pe alţi oameni, membru cu autoritate al unei organizaţii sau grup social, cu influenţă vădită asupra tuturor celorlalţi. Liderului îi sunt proprii anumite capacitati de a influenţa asupra altora în vederea organizării activitatii în comun spre atingerea scopurilor comunitatii, manifestându-se atât în grupuri mici şi mijlocii, cât şi în comunitati de proporţii mai mari - statale, zonale (regionale) sau chiar mondiale.

    Noţiunea „liderism politic” este bogată după conţinut. În aspect teoretic - un aspect specific al activitatii de conducere cu o anumită comunitate de oameni în domeniul politic. În al doilea rând, ea caracterizează specificitatea activitatii de conducere dintre subiectul şi obiectul ei. Liderismul politic reprezintă o latură important a conducerii politice. În al treilea rând, această noţiune integrează în sine şi alte momente, fund după părerea lui Parsons, unul din instituţiile fundamental ale sistemului politic al societatii. Astfel liderismul reprezintă unul din mecanismele integrării activitatii de grup, când individul se manifestă în rolul de lider, adică uneşte, direcţionează acţiunile grupului, care la rândul său aşteaptă, acceptă şi susţine acţiunile lui. Doar este bine cunoscut că politica este legată cu relaţiile dintre oameni şi exprimă activitatea oamenilor Tntre semenii săi. Subiecte şi obiecte ale politicii Tntotdeauna au fost şi sunt oamenii cu interesele lor experienţa, idealurile, orientările valorile, emoţiile şi cultura lor.

    În condiţiile dominaţiei regimului totalitar după câte se ştie nu există o cerere de lideri, nici condiţii cât de cât adecvate de educare, formare, recrutare, toate acestea practic fund neglijate. Liderii se formau în cabinete, exista un sistem de amplasare a cadrelor la posturi de conducere elaborate de birourile de partid de diferite nivele. Forgerie universal de cadre de conducere era CC PCUS, Secretariatul CC, Biroul politic al CC ş.a. Lipseau condiţiile democratice adecvate de amplasare a persoanelor concrete la posturi politice alegerile prin concurs, concurenta, luptă cinstită, care ar demonstra publicului, că conducerea politică o constituie cei mai pregătiţi, experimental, cumsecade şi profesionişti...

...

    2. Tipologia liderismului politic.

    3. Liderul și masele.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com