logare  |  registrare

Impozitele directe

Impozitele directezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Impozitele directe
60.66 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 33
Descriere

Impozitele directe


        1.Caracterizarea generala a impozitelor directe

    Impozitul este plata baneasca obligatorie, generala si definitiva, efectuata de persoane fizice si juridice la bugetul statului sau la bugetele locale in vederea acoperirii cheltuielilor publice.

    Impozitele constituie componentele importante ale vietii economice prin intermediul carora se acumuleaza resurse financiare la dispozitia statului, reprezentand de fapt fundamentul si motivatia pe care este constituita fiscalitatea.

    Constitutia Romaniei prevede: “Impozitele si taxele si orice venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc prin lege.Impozitele si taxele locale se stabilesc de consiilile locale sau judetene, in limitele si conditiile legii”

   Instituirea impozitelor si a celorlalte venituri bugetare este un drept exclusiv al statului, exercitat de organele puterii centrale prin Parlament, si in unele cazuri, de catre Guvern.

  Impozitul este o problema obligatorie fara contraprestatie si nerambursabila, efectuate de catre administratia publica pentru satisfacerea necesitatilor de interes general.

    Asezarea si perceperea impozitelor si taxelor se poate realiza numai prin utilizarea si punerea in functiune a unui sistem fiscal, a unor metode, tehnici si instrumente fiscale prin aplicarea carora sa fie respectate principiile fiscale.

  Impozitul constituie, impreuna cu cheltuielile publice, o variabila a politicii bugetare.Politicile care privilegieaza actiunea asupra cererii globale utilizeaza ca un mijloc de stabillizare conjuncturala.In aceasta topica, de inspiratie keynesiana, o scadere discretionala a impozitelor este destinata, prin intermediul cresterii, venitului disponibil al agentilor economici, a provoca un efect multiplicator care sa stimuleze activitatea.O crestere a impozitului exercita un efect invers.

    Conform acestei curbe, suma prelevarilor obligatorii este functie crescatoare a ratei presiunii fiscale, dar numai pana la un prag maximal, ce corespunde nivelului maxim al curbei, dupa care devine o functie descrescatoare a acestei rate, ea mergand chiar pana la anulare daca rata ar atinge nivelul teoretic de 100%.Aceasta se explica dupa Laffer prin faptul ca prelevarile oligatorii foarte mari distrug asieta.Se provoaca astfel fenomene de rezistenta si de reducere a efortului productiv (dezintegrare a muncii, a economiilor si a investitiilor) care ating o asemenea amploare incat determina scaderea sumei lor totale.

    Modul de impunere si percepre a impozitului cuprinde masurile si metodele succesive folosite de organele financiare pentru stabilirea, constatarea, evaluarea materiei impozabile, determinarea cuantumului impozitului si perceperea sau incasarea impozitului.

    Experienta financiara a mai multor tari confirma ca materie impozabila sa poate fi evaluata fie prin metoda evaluarii indirecte, care se bazeaza pe prezumtie, fie prin metoda evaluarii directe, cand se folosesc diferite probe, registre, acte fie prin metode normativa, cand materia impozabila este evaluata de insasi legea impozitului respectiv.

...

    2.Clasificarea impozitelor

    3.Paralele intre impozitele directe si impozitele indirecte

    4.Impozitul pe venit

    5.Impozitul pe venitul agricol

    6.Impozitul pe profit

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net