logare  |  registrare

Managementul timpului

Managementul timpuluizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 06 octombrie 2011
Managementul timpului
37.53 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Managementul timpului


1. INTRODUCERE

      Sunt puţini cei care conştientizează la ora actuală în Moldova faptul că timpul este o resursă strict limitată şi, deşi în multe locuri se lucrează sub presiunea dead-line-urilor, constat lipsa generală a unei organizări cu adevărat eficiente şi a unei înţelegeri reale a valorii timpului.

     Vina principală a acestei stări de fapt aparţine, în primul rând, culturii specific comuniste de care românii nu au apucat încă să se debaraseze. “Timpul trece, leafa merge”, “dacă o problemă nu se rezolvă de la sine, atunci nici nu mai merită rezolvată”, “pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”, iată numai câteva dintre “principiile” invocate adeseori de români în legătură cu munca pe care o depun în cadrul unei instituţii. Dacă mai adăugăm şi “greaua moştenire” a sistemului birocratic (care nu a fost încă şi nu va fi curând înfrânt) şi dificultatea cu care noile tehnologii sunt introduse mai ales în întreprinderile de stat, ne putem da seama de unde decurg pierderile imense de timp şi, implicit, cele financiare, în instituţiile româneşti.

       Aparent, lucrurile par să se mişte mai bine în cadrul firmelor particulare, unde sunt stabilite de la bun început principii occidentale şi tehnologii moderne de lucru. Dar, de exemplu, chiar şi în cadrul acestora funcţionează, deseori, o altă mentalitate specific românească: statul peste program al angajaţilor este considerat sinonim cu o cantitate mai mare de muncă. În schimb, o companie particulară îşi stabileşte de la bun început principiile şi sistemul de lucru, problema principală rămânând să păstreze în timp aceste reguli. Este vorba aici, de cultura specifică fiecărei instituţii în parte. O firmă poate stabili şi anumite valori cu care angajaţii sunt de acord şi le respectă, de aceea este foarte important rolul managerilor şi al departamentului de resurse umane în implementarea şi păstrarea acestor valori.

       Prima şi cea mai importantă regulă pentru folosirea eficientă a timpului o reprezintă buna organizare. De la stilul de lucru al fiecărui angajat în parte până la sistemul de comunicare între departamente şi la modul în care managerul general gestionează propriul timp, există mulţi factori care influenţează eficienţa muncii.

      Pentru a ilustra tot acest sistem descriem activitatea generală a unei organizaţii pentru a identifica numeroase puncte unde are loc o pierdere de timp. Oricât de bine ar fi pus la punct un asemenea sistem, cei care aplică regulile instituţiei sunt oamenii, şi, atâta vreme cât aceştia nu conştientizează valoarea muncii lor cu toate termenele limită şi listele cu programări afişate, în mod sigur ai de a face cu “ scurgeri de timp.


2. MODALITĂŢI DE “PIERDERE A VREMII”

ORGANIZAREA PERSONALĂ – este primul şi, poate, cel mai important factor din cauza căruia se pierde timp. Exemplu :

  * dezastrul total de pe birouri, diverse hârtii etc – atunci când ia mult timp căutarea documentelor.

  * lipsa unei ordini stricte în orice suport de depozitare – dosare, fişiere, arhive, etc.

LIPSA SPAŢIULUI PERSONAL

   * mai multe persoane au acces la acelaşi birou;

   * poziţionarea biroului te poate expune întreruperii – colegii solicitându-ţi ajutorul pentru lucruri “mai urgente “;

...

3. CONCLUZII

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com