logare  |  registrare

Managementul schimbării

Managementul schimbăriizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 05 octombrie 2011
Managementul schimbării
57.04 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Managementul schimbării


1. INTRODUCERE

   Acest subpunct se va ocupa cu trecerea în revistă a următoarelor opt teme, urmând ca acestea să fie dezvoltate pe parcurs:

A. Identificarea factorilor care declanşează schimbarea;
B. Recunoaşterea nevoii de schimbare;
C. Etapele schimbării;
D. Diagnosticarea problemei;
E. Identificarea metodelor şi alternativelor prin care se va efectua schimbarea;
F. Învingerea rezistenţei la schimbare;
G. Implementarea şi coordonarea schimbării;
H. Evaluarea rezultatelor implementării schimbării.


A) Definirea factorilor care generează schimbarea

Kurt Lewin consideră schimbarea ca un echilibru dinamic al unor forţe care, pe de o parte, fac presiuni asupra schimbării, iar pe de altă parte, determină o rezistenţă la schimbare.

Există două categorii de factori care influenţează schimbarea în cadrul organizaţiei:

* Factori externi care pot fi controlaţi în mai mică măsură de către manageri.

Exemple:

  - Managerii firmelor trebuie să răspundă la schimbările care au loc pe piaţă: noile produse introduse de competitori, amplificarea publicităţii produselor noi, reducerile de preţuri la diferite categorii de produse ori îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor care doresc să cumpere produse mai ieftine şi de o calitate mai bună.

  - Schimbările în tehnologie, prin introducerea computerelor şi roboţilor industriali, care permit soluţionarea rapidă a unor probleme complexe de producţie şi de management, contribuind la reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii, reflectate pozitiv sub aspect financiar.

  - Creşterea complexităţii vieţii generează sisteme de comunicaţie complexe, precum şi mutaţii în plan social.

  - Factori externi specifici: organizaţiile internaţionale (Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană).

  - Factori interni prin care acţionează schimbările în cadrul organizaţiei. Sunt procesele de luare a deciziilor, de comunicare, relaţiile interpersonale, leadership, stil de conducere etc.

Pe lângă factorii enumeraţi, există şi o multitudine de elemente, care prin natura: conţinutului lor, generează schimbarea.


B) Recunoaşterea şi înţelegerea nevoii de schimbare

   Perceperea clară şi profundă a nevoii de schimbare de către managerii organizaţiei este indispensabilă procesului schimbării. Perceperea schimbării este importantă, dar nu suficientă şi de aceea trebuie susţinută de un complex de activităţi efective din partea managerilor.

   Prin urmare, unul dintre cele mai importante aspecte este înţelegerea de către personalul organizaţiei, manageri şi subordonaţi, a nevoii de schimbare.

   Personalul organizaţiei trebuie ajutat să înţeleagă că actuala structură organizatorică trebuie adaptată la noile cerinţe pe care le presupune tranziţia spre economia de piaţă, că actualul sistem informaţional trebuie schimbat şi transformat într-un instrument eficace la îndemâna managerilor, iar deciziile acestora au nevoie de o fundamentare participativă, folosindu-se metodele şi tehnicile moderne de management.

...

2. ETAPELE PROCESULUI DE SCHIMBARE

3. REZISTENŢA LA SCHIMBARE

4. MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com