logare  |  registrare

Osteoporoza

Osteoporozazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 17 martie 2011
Osteoporoza
36.39 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

OSTEOPOROZA


          Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila.

          Desi apare cu precadere la varstnici si la femei dupa menopauza, osteoporoza poate afecta ambele sexe la orice varsta. Diagnosticul este dificil de pus în fazele incipiente, necesitand teste de determinare a densitatii osoase. Ceea ce urmeaza este un ghid care va poate ajuta preveniti sau sa încetiniti evolutia acestei boli cu ajutorul unor pasi simpli.

1. Ce este osteoporoza?

         Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atat depunere de os cat si pierdere de os. Dupa 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Cand acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

        Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea, indiferent de varsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cat mai devreme si sa urmati recomandarile de mai jos. 

2. Factori de risc

3. Detectia precoce

4. Alimentatia

5. Exercitiul fizic

6. Tratamentul hormonal si medicamentos

7. Prevenirea  caderilor 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net