logare  |  registrare

Tumorile

Tumorilezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 27 septembrie 2011
Tumorile
43.73 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Tumorile


Tumorile cutanate sunt neoformaţii circumscrise ale pielii, formate din celulele ţesuturilor normale din care se dezvoltă.

Tumorile pielii pot fi benigne sau maligne:

Tumora cutanată se defineşte ca un conglomerat celular fără funcţionalitate.

Tumorile benigne se definesc ca fiind neoformaţii celulare instabile cu tendinţa spre creştere lentă şi nu metastazează. Pot avea origine în orice structură a pielii.

Tumorile maligne reprezintă proliferări celulare anarhice care sunt capabile de invazie în ţesuturile din jur şi de propagare la distanţă (metastazară).

Factorul de risc major pentru cancerul cutanat este reprezentat de expunerea excesivă la soare, mai ales în copilărie.

 

TUMORILE BENIGNE

Tumorile benigne cutanate pot fi:

  • Tumori epiteliale (keratoza seboreică, acantomul cu celule clare, keratoacan-tomul, polipul, keratoza actinică)
  • Tumori ale ţesutului conjunctiv (cheloidul, histiocitomul, tumora glomică, leiomiomul, neurofibroamele, xantelasmele, dermatofibroamek, Iipoamele)
  • Tumori chistice (chistul epidermoid, trichilemaL milia, chistul dermoid)
  • Tumori vasculare (hemangiomul)

Tumori pigmentare (nevii pigmentări)

         Drept tumori benigne epiteliale sunt considerate:

    Chistul este o tumoare epitelială benignă, caracterizata printr-o pungă cu un conţinut secretat de celulele epiteliale. Chisturile sunt tumori cu conţinut produs de celulele epiteliale ale peretelui glandelor (fig85). Chisturile pot fi sebacee, ser cornoase, mucoase, dermoide. Chisturile seroase sunt tumori mici, dure, gălbui, provenite din dilataţii ale canalului sudoripar şi se localizează pe faţă. Chistu­rile cornoase sunt mici formaţii cât o gămălie de ac, dure, cu nuanţă gălbuie, situate de obicei pe obraji.

     Chisturile mucoase sunt elemente de mărimea unui bob de mazăre, mobile, situate la nivelul buzei sau uretrei cu conţinut lichid cleios. Chisturile der­moide apar Ia naştere sau în primul an de viaţă şi au un conţinut format din păr, glande sudoripare, grăsime, glande sebacee. Sunt locali­zate pe sprâncene, gât, perineu, sacrum.

       Papiloatnele sunt nişte leziuni de natură virală, care se formează în urma proli­ferării celulelor epiteliale pe suprafaţa pielii. în cadrul papiloamelor se includ veruci-le vulgare, plantare, plane, vegetaţiile veneriene.

       Adenomul se formează ca rezultat al proliferării celulelor glandelor sebacee sau sudoripare. Adenoamele sunt neoformaţii epiteliale benigne, care preiau structura glandelor din care provin. Există, două varietăţi de adenoame: sebacee şi sudoripare. Adenoamele sebacee se aranjează pe faţă sub forma unor tumori mici rotunde, pro­eminente, de mărimi variabile, roşietice sau albe, dure sau moi, dispuse în şanţurile nazogenitale, spate, pielea capului; pot fi solitare sau multiple. Afecţiunea este con­genitală sau apare în copilărie. Aceste tumori însoţesc unele manifestări nervoase, ca epilepsia, oligofrenia şi idioţia. Ca tratament se recomandă crioterapia sau electroco-agularea lor. Adenoamele sudoripare afectează pielea femeilor, la o vârstă înaintată şi se localizează la nivelul pleoapelor inferioare. Sub forma unor mici proeminenţe cât o gămălie de ac, roşietice, dure, nepruriginoase şi nedureroase. Tratamentul constă din electrocoagulare sau crioterapie.

Tumorile conjunctive se formează prin hiperplazia ţesutului conjunctiv adult sau embrionar.

      Fibroma molluscum sunt tumori moi, de dimensiunea unei portocale, de con­sistenţă moale, având coloraţia normală a pielii, care este încreţită şi lobulară.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com