logare  |  registrare

Gonoreea

Gonoreeazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Gonoreea
46.65 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Gonoreea

 Generalităţi

     Gonoreea este o boală provocată de gonococul Neisser (Neisseria gonorrhoeae). Acest agent patogen în procesul evoluţiei s-a adaptat să paraziteze pe mucoasa acope­rită cu epiteliu cilindric. Spre deosebire de sifilis, gonoreea afectează în special organele urogenitale, de asemenea uneori rectul şi conjunctiva. Extrem de rar infecţia gonococi-că este generalizată (septicemie gonococică cu metastaze în articulaţii şi alte organe).

Actualmente gonoreea este una dintre cele mai răspândite infecţii bacteriene infecţioase. Conform evaluării experţilor în domeniul respectiv, anual se infectează de gonoree milioane de oameni.

Etiologia. Gonoreea este provocată de un diplococ gram-negativ. Gonococul are forma boabelor de cafea cu o lungime de l,5u. şi un diametru de 0,75 i dispus în perechi, care se privesc prin partea concavă. Ei se colorează foarte bine cu coloranţi. Sub acţiunea factorilor nefavorabili proprietăţile tinctoriale şi morfologice ale go-nococului se schimbă până la apariţia formelor L. Ultimele pot apărea nu numai în condiţii de laborator, ci şi în organismul gazdă în urma utilizării preparatelor chimi-oterapeutice sau în urma unei evoluţii cronice.

Ca şi alţi agenţi patogeni ai bolilor venerice, gonococul este un parazit strict uman. în afara organismului uman el piere foarte repede; de asemenea el se distru­ge la o temperatură de 56°C, sub influenţa preparatelor antiseptice, la uscare, sub acţiunea directă a razelor solare etc. în puroi gonococul îşi păstrează activitatea şi virulenţa până la uscare (de la 3 min. până la 4-5 ore).

      Căile de transmitere a bolii. Deoarece gonococul nu supravieţuieşte mult în mediul înconjurător, infectarea, de regulă, are loc ca rezultat al unui contact sexual dintre un om sănătos şi altul bolnav (sau cu un purtător de gonococi).

     Bărbaţii maturi se infectează în urma unui contact sexual. Infectarea ochilor are loc în urma inoculării infecţiei prin intermediul mâinilor, pe care pot nimeri elimi­nările purulente din organele urogenitale, iar la nou-născuţi — în urma trecerii în timpul naşterii prin filiera genitală a mamei bolnave. Uneori infectarea are loc prin intermediul obiectelor de igienă personală (de regulă la fetiţe). Infectarea pe cale nesexuală e posibilă, deoarece gonococul supravieţuieşte în puroi câteva ore până la uscare, păstrându-şi virulenţa.

     Patogenia. Imunitate congenitală la om nu există. Boala de asemenea nu creează o imunitate stabilă şi, prin urmare, de gonoree omul se poate infecta de nenumărate ori.

       Poarta de intrare a agentului patogen la bărbaţi este, de regulă, uretra. Pe su­prafaţa mucoasei uretrale gonococul se multiplică foarte repede, răspândindu-se pe suprafaţa ei şi pătrunzând în glandele uretrale, în stratul submucos. Treptat, iar une­ori foarte repede, gonoeocul pătrunde în uretra posterioară şi în prostată, provocând inflamarea ei. Mai rar gonoeocul afectează epididimul, pătrunzând prin canalul defe­rent în urma contracţiilor antiperistaltice ale luL De asemenea e posibilă pătrunderea gonococului în epididim şi pe cale limfatică. La femei gonoeocul la început afectează uretra, colul uterin, iar mai târziu poate să pătrundă şi în uter, trompele uterine şi în ovare. Inflamarea uretrei şi a colului uterin uneori este însoţită de alterarea stării generale prin indispoziţie, febră, dureri musculare şi în articulaţii, fapt care denotă acţiunea endotoxinei (gonoeocul nu produce o toxină adevărată). Multiplicarea go­nococului în sânge şi apariţia septicemiei specifice are loc foarte rar.

     Procesul patologic determină la bărbaţi lezarea specifica a uretrei, uretrita go-nococică; la copii, vulvita gonococică, vaginită, rectită, uretrita; la femei gonoreea lezează uretra, glandele Bartholin, colul uterin, rectul, gonoreea ascendentă afectează orificiul colului uterin, cavitatea uterului, anexele uterului, perineul.

Infecţia gonococică determină următoarele complicaţii: la bărbaţi — strictură uretrei; gonococii cutanate; balanopostita; peruretrită; (epididimita; prostatita; ure-trocistita; pielonefrita); la femei — uretrocistita; pielonefrita; endometrita; adnexita sau salpingita; pelvioperitonita; metroendometrală.

    Gonoreea la bărbaţi. Infecţia gonococică la bărbaţi mai frecvent este prezentată de afectarea uretrei (uretrita). Boala debutează după o perioadă de incubaţie, durata căreia este în medie de 5-7 zile (de la o zi până la 2-3 săptămâni). Dacă durata infec­ţiei este mai mică de 2 luni, atunci este vorba de o gonoree recentă. Când durata bolii este mai mare de 2 luni, atunci infecţia este cronică. Cronică se consideră şi gonoreea, la care nu-i cunoscut momentul infectării şi care se caracterizează prin manifestări clinice puţin pronunţate.

...

Diagnosticul gonoreei

Tratamentul gonoreei

FUNCŢIILE ASISTENTEI MEDICALE ÎN CABINETUL DE UROLOGIE

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com