logare  |  registrare

Dermatoze alergice

Dermatoze alergicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Dermatoze alergice
47.08 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Dermatoze alergice

 

    Prin denumirea de dermatoze alergice se înţelege o serie de afecţiuni cutanate, produse prin sensibilizarea organismului faţă de anumite substanţe exogene sau en­dogene.

         Mecanismul reacţiei alergice este rezultatul conflictului dintre antigen şi anti­corp, care are loc în ţesuturi şi umorile organismului. Anticorpii sunt nişte fracţiuni globulinice, în special gamaglobuline, care se elaborează în sistemul reticulo-endo-telial, în sistemul limfatic şi în celulele plasmatice. Reacţiile alergice de tip vascular între alergeni şi anticorpi se realizează în derm prin intermediul unor mediatori chi­mici de tipul substanţelor „H" (histamina, heparina, acetilcholina, aminoacizi, sero-tonina), care se eliberează din celulele afectate sub influenţa unor fermenţi proteoli-tici, care imprimă acestor substanţe din celule, caractere patologice. Aceste substanţe declanşează lanţul reacţiilor care caracterizează manifestările alergice, traduse prin congestie, prurit sub acţiunea vasodilatatoare a mediatorilor chimici. Dar din acest conflict se eliberează şi o serie de fermenţi care protejează acţiunea substanţelor H ca histaminaza, cholinesteraza, fermenţii fibrinolitici şi lipolitici.

      Din grupul de dermatoze alergice fac parte eczema, urticaria, dermatitele, toxi-dermiile, dermatita atopică, prurigo-urile, neurodermatita, pruritul.

ECZEMA

      Eczema este o reacţie cutanată alergică, provocată de agenţii endogeni şi exo­geni, şi se manifestă prin eritem, edem, veziculaţie, zemuire, formarea crustelor cu descuamaţie, însoţite de prurit, având tendinţa la extindere şi cronicizare.

După evoluţie, eczema se împarte informe clinice: acută, subacută şi cronică.

După cauze deosebim: micotică, varicoasă, paratrau-matică, profesională, seboreică, infantilă. Din punct de vedere clinic, se disting 3 tipuri de eczeme: vulgară, pa-pulo-veziculoasă, numulară.

         Etiopatogenia eczemei. Eczema este cauzată de va­riaţi factori: predispoziţia congenitală (diateza atopică, seboreică), tulburările endocrine, neuropsihice, digesti­ve, carenţele vitaminice. Dintre factorii locali fac parte: uscăciunea pielii, hiperhidroza, seboreea. Din alergii care acţionează prin contact direct cu tegumentul fac parte substanţele iritante (al­caline, acizi, solvenţi, detergenţi, cosmetice, coloranţi, sucuri de plante), sau din me­diul profesional (diferite preparate medicamentoase, substanţe de cauciuc, săruri de nichel, cobalt).

        Din alergenii care acţionează pe cale endogenă sunt toxinele microbiene, pro­venite din focare infecţioase cum sunt: amigdalitele cronice, sinusitele, granuloame-le dentare, colecistitele cronice. Microbii care se găsesc la suprafaţa tegumentelor (streptococul, stafilococul, enterococul), ca diverşii paraziţi criptogamici, pot provo­ca de asemenea eczeme. Eczema poate rămâne localizată într-o anumită regiune de tegument sau poate să se generalizeze.

Când erupţiile sunt localizate, se vor căuta cauzele externe, profesionale, cosme­tice, vestimentare, care acţionează, prin contact direct, cu tegumentul.

  Când erupţiile sunt diseminate pe trunchi şi membre, se vor căuta cauzele en­dogene, care acţionează pe cale internă (alimente, medicamente, focare infecţioase, tulburări viscerale, endocrine, metabolice). După cauze, deosebim: eczema micotică, microbiană, seboreică, varicoasă, profesională şi alimentară.

       Eczema vulgară este forma cea mai frecventă. Se localizează pe membre, bila­teral simetrice, în regiunea cervicală şi genitală la nivelul plicilor, mai rar pe trunchi. Din punct de vedere evolutiv se constată două forme clinice: acută şi cronică. Eczema vulgară acută are următoarele stadii: eritem, edem, veziculaţie, zemuire, crustificare, descuamare, iar în eczemele mai vechi, lichenificare. Este însoţită de prurit, care pre­cede erupţia, se manifestă mai violent în timpul erupţiilor veziculoase, cu exacerbări la fiecare recidivă. De cele mai multe ori ele sunt mai intense noaptea. Unii bolnavi percep senzaţii de arsură şi de usturime.

...

DERMATITA

TOXICODERMIILE

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net