logare  |  registrare

Bolile anexelor pielii

Bolile anexelor pieliizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Bolile anexelor pielii
51.23 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Bolile anexelor pielii

 

Afecţiuni ale părului

Alopecia este o cădere totală, definitivă sau parţială a părului. Alopecia poate fi de origine congenitală şi dobândită. O formă particulară de alopecie congenitală este moniletrixul, care se caracterizează prin îngroşări şi strangulări ale firelor de păr, ruperea lor de la emergenţă.

Tricoptiloza este despicarea părului la extremitatea lui liberă în mai multe fibre, ceea ce duce la rupere şi a alopecii.

Tricotnalacie — înmuierea părului din interiorul folicului pilos şi răsucirea lui în spirală.

Tricoclazia se caracterizează prin fragilitatea mare a firelor de păr.

Tricorexa nodoza se caracterizează prin apariţia unor noduli pe traiectul părului, la nivelul cărora firul de păr se rupe.


     Dezvoltarea anormală a firelor de păr:

Hipertricoza — pilozitate abundentă pe întreg corpul sau în zone anormale pentru sexul respectiv. La bărbaţi el este considerat normal până la un anumit grad. Unii cred, că hirsutismul reprezintă un semn de bărbăţie);

Hirsutism — pilozitate de tip masculin la femeie: pe buza superioară, bărbie, gambe, antebraţe, glanda mamară şi linia albă (fig.79) Cauze: tumori ovariene, ovar polichistic, hiperfuncţia hipofizei, hiper- sau hi-potiroidism, diabet, tumori ale glandei suprarenale, creşterea hormonilor sexuali masculini, secretaţi de capsula suprarenală.

în maladiile endocrine au loc schimbări în structura părului, şi anume:

  • în hipotiroidie — părul este aspru, decolorat, friabil, uscat; sprâncenele sunt rare sau absente în partea externă;
  • în hipertiroidie — părul este mătăsos, subţire şi fragil;
  • în insuficienţa hipofizară — căderea părului axilar şi pubian.

 

Alopeciile dobândite pot fi difuze şi circumscrise, necicatriceale cu prognostic favorabil şi cicatriceale, definitive.

      Alopecia difuză dobândită după un traumatism produs prin lovituri puterni­ce asupra regiunii craniene; după unele boli infecţioase (scarlatina, tifos, gripă, pneumonic sifilis secundar); reacţii adverse medica­mentoase severe; roentgenterapia, radioterapia cu doze mari; stresuri emoţionale puternice (fig. 80). Căderea părului durează aproximativ 1-2 luni, după care părul începe să crească din nou.

      Alopecia în plăci (pelada) sau circumscrisă se în­registrează la copii de vârstă şcolară şi persoane tinere. (fig.81) Factorii cauzali sunt tulburările de nutriţie ale papilei părului, disfuncţii endocrine (tiroidiene, ovari-ene), ereditatea, şocuri emoţionale, focare de infecţie dentară şi sinusală, avitaminoze. Alopecia în plăci este asociată cu eozinofilie, limfocitoză, adenopatie regională, distrofie unghilară, cefa-lee.Maladia se caracterizează prin plăci alopecice solitare, multiple, bine conturate, rotunde, de mărime variată, lipsite complet de păr, situate pe pielea capului, barbă, regiunea axilară şi pubiană. în partea centrală apar fire de peri noi decolorate, ele pot cădea din nou sau revin la lungimea lor normală şi se menţin ca atare. La periferia plăcilor se pot găsi peri sub formă de semn de exclamaţie s-au cu extremi­tatea distală în formă de măciucă, sau peri scurţi rupţi la câţiva milimetri de la emergenţă. Uneori aceste plă­ci pot să conflueze în bandă în regiunea occipitală cu tendinţă la extindere spre regiunile laterale — pelada ofiazică. în pelada decalvantă părul cade de pe întreaga suprafaţă a pielii piloase, sprîncenelor şi genelor, iar în pelada universală pe lângă căderea părului din toate re­giunile corpului, există şi afectarea unghiilor.

        Alopecia seboreică începe între 17-25 de ani şi este provocată de seboreea grasă. în regiunea fronto-tempo-rală se observă o rărire a părului şi formarea golfurilor alopecice. Părul se păstrează numai în regiunea occi­pitală şi latero-parietală, formând o cunună în jurul capului. La fete căderea părului este mai redusă, durează numai câteva luni, în timp ce la bărbaţii tineri căderea este progresivă, la vârsta de 25-40 de ani părul cade complet. în partea centrală alopecică pielea este netedă, subţire, ridată, mobilă, atrofiată, luceşte şi e lipsită de păr.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com