logare  |  registrare

Manifestări cutaneo-mucoase in infecţia cu HIV

Manifestări cutaneo-mucoase in infecţia cu HIVzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Manifestări cutaneo-mucoase in infecţia cu HIV
37.05 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Manifestări cutaneo-mucoase in infecţia cu HIV

 

      Modul de transmitere al infecţiei HIV se face prin contact sexual sau expunerea la contact cu sânge infectat (transmitere materno-fetală, toxicomanie pe cale intrave-noasă, expunere profesională). Riscul transmiterii în timpul contactului depinde de încărcătura virală a contaminatorului şi de existenţa unei soluţii de continuitate cu­tanate şi/sau mucoase a celui contaminat. Infecţiile cu transmitere sexuală reprezintă un factor de risc major dat pe de o parte de comportamentul sexual cu risc, dar şi ca o cauză a existenţei eroziunilor mucoase care favorizează pătrunderea HIV.

       Perioada de incubaţie a bolii este de 5-12 săptămâni, perioadă în care pacien­tul nu are nici un fel de suferinţe clinice. Testele de laborator care caută prezenţa anticorpilor specifici anti-HIV în sângele pacientului sunt constant negative. Pe tot parcursul perioadei de incubaţie din sângele pacientului şi din ţesuturile sale poate fi izolat virusul HIV sau componente specifice din structura sa.

După 5-12 săptămâni apar manifestări acute ale bolii cu HIV asemănătoare mo-nonucleozei infecţioase.

        Simptomele generale se traduc printr-un tablou gripal cu febră (38-39,5°C), transpiraţii, astenie, slăbiciune generală, artralgii şi mialgii, cefalee, dureri faringiene uneori simptomatologie digestivă. Poate fi prezentă o poliadenopatie. Simptomatolo­gia nervoasă este deseori prezentă fiind reprezentată prin sindrom meningean, tulbu­rări de comportament, mai rar encefalită, crize convulsive sau poliradiculonevrite.

      Erupţia cutanată este prezentă la 60-70% din cazurile simptomatice. De obicei este vorba de un eritem generalizat care apare între prima şi a 5-a zi de simptoma­tologie generală. Erupţia este de obicei morbiliformă fiind formată din maculo-pa-pule cu diametrul cuprins între câţiva milimetri şi 1 cm, rotunde sau ovale, bine delimitate, neconfluate, nescuamoase, localizată cel mai adesea pe trunchi, rădăcina membrelor, gât şi uneori pe faţă. Leziunile pot afecta palmele şi plantele. Pruritul este rar şi moderat. Durata erupţiei este de 5-10 zile. Mai rar pot fi întâlnite erupţii de tip urticarian, veziculo-pustulos sau localizate strict palmo-plantar.

       Manifestările mucoase se prezintă ca enantem al mucoasei bucale cu prezenţa de eroziuni având diametrul de 5-10 mm. Afectarea buco-faringiană este însoţită de durere la deglutiţie. Pot fi prezente ulceraţii esofagiene, frecvent putând fi observate şi ulceraţii genitale sau anale.

      Examinările biologice evidenţiază de obicei o limfopenie. Un sindrom mono-nucleozic este posibil. Este prezentă o scădere a raportului limfocitelor CD4/CD8 şi o creştere a limfocitelor CD8. O trombopenie moderată este frecventă la fel ca şi citoliza hepatică.

Izolarea virusului şi eventual cultivarea sa presupun metode şi tehnologii so­fisticate şi costisitoare. Anticorpii sunt detectaţi în sânge după un interval de timp (latenţă) de 3-12 săptămâni de la contaminare.

        Cele mai utilizate teste pentru decelarea anticorpilor serici anti-HIV, numite şi teste de evaluare în masă (screening), sunt probele ELISA, reacţia de aglutinare, tes­tul western blot, testul RIPA (Radio Immune Precipitin Assay).


Diagnosticul se bazează pe:

—pozitivitatea antigenului p24 care este tranzitorie putând fi fals negativă,

—încărcarea virală plasmatică HIV este crescută.

In acest stadiu serodiagnosticul este în general negativ sau slab pozitiv în ELISA şi western blot. El trebuie repetat după 3-4 săptămâni când este de obicei pozitiv.

       Diagnosticul diferenţial se face cu toate eritemele generalizate şi febrile ale adul­tului. Eroziunile mucoase sunt evocatoare pentru diagnosticul de primoinfecţie HIV. Alte diagnostice diferenţiale sunt cele cu: sifilisul secundar, primoinfecţiile cu viru­surile Epstein-Barr, cîtomegalovirus, herpes simplex tip 6, parvovirus B19, rubeola, rujeola, toxoplasmoza şi febra butonoasă mediteraneană. De asemenea diagnosticul diferenţial se face şi cu exantemul medicamentos (precedat de priza unui medica­ment) şi de pitiriazisul rozat Gibert (neacompaniat de semne generale).

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net