logare  |  registrare

Limfogranulomatoza veneriană

Limfogranulomatoza venerianăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Limfogranulomatoza veneriană
34.85 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Limfogranulomatoza veneriană

 

Limfogranulomatoza veneriană sau boala Nicolas-Favre este o boală cu trans­mitere sexuală endemică în zonele tropicale şi subtropicale dar rareori prezentă şi în Europa. Agentul etiologic este Chlamydia trachomatis tipurile L1, L2 L3 care prezintă tropism pentru căile limfatice. Purtătorii asimptomatici constituie un rezervor im­portant pentru serotipurile incriminate.

Manifestările clinice sunt localizate la locul de inoculare apărând la 3-30 zile după contactul sexual infectant. Se disting trei faze evolutive care nu sunt observate sistematic.

Şancrul de inoculare de talie mică, indolor şi fugace trece deseori neobservat. Mai rar o uretrită sau o rectită acută pot de asemenea constitui prima fază a infecţi­ei.

La bărbat, bolnavul este descoperit de obicei în stadiul de adenopatie inghinală (izolată). Aceasta se prezintă ca o adenopatie foarte inflamatorie, dureroasă, puţin mobilă şi de obicei unilaterală. Compresia mediană a placardului inghino-crural de către ligamentul lui Poupart dă semnul balansoarului observat la 20% dintre pacienţi cu caracter patognomonic discutabil.

Aceste adenopatii evoluează spontan spre fistulizare la piele în formă de stropi­toare lăsând să se scurgă puroi din care se pot izola suşele de Chlamydia trachomatis pe mediile celulare sau în lipsa acestuia prin imunofluorescenţă directă. în acest con­text serologia are rol important în stabilirea diagnosticului în cazul unui titru > l/64 şi cu creşterea titrului de anticorpi după 15 zile.

Adenopatia inghinală este posibilă la femeie în cazul afectării iniţiale a clitori­sului şi labiilor mari. De multe ori însă stadiul secundar este cel mai adesea asimpto-matic (adenopatie pelvină şi/sau retroperitoneală) ca în cazul contactului anorectal. Manifestările sistemice pot să se observe în mod excepţional.

În absenţa tratamentului adenopatiile stadiului secundar regresează după mai multe luni, dar complicaţiile tardive sunt secundare distrucţiilor şi remanierilor structurilor limfoganglionare locoregionale apărând după 1-2 ani de evoluţie. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net