logare  |  registrare

Infecţia urogenitală cu chlamydia trachomatis

Infecţia urogenitală cu chlamydia trachomatiszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Infecţia urogenitală cu chlamydia trachomatis
36.34 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Infecţia urogenitală cu chlamydia trachomatis

 

 Chlamydia trachomatis este o bacterie obligatoriu intracelulară, serotipurile D şi K fiind responsabile de infecţiile urogenitale cu transmitere sexuală. Infecţia cu Chlamydia trachomatis a devenit de 50-80 de ori mai frecventă decât gonoreea, ajun­gând actualmente să fie prima boală cu transmitere sexuală in ţările industrializate (prevalenta fiind estimată între 2 şi 10% la subiecţii tineri).

Epidemia tinde să diminueze în ţările din Europa unde se desfăşoară programe de sănătate şi control activ. Distribuţia infecţiilor cu Chlamydia trachomatis nu se suprapune cu gonoreea, afectând mai ales femeile aparţinând claselor sociale favori­zate. Vârsta tânără şi numărul de noi parteneri sexuali sunt asociate acestui risc.

      Frecvenţa crescută a portajului asimptomatic favorizează răspândirea infecţiei în populaţia generală.

La bărbat Chlamydia trachomatis este principalul agent al uretritelor negono-cocice (între 20-30%). Incubaţia este variabilă, între câteva zile şi câteva luni, de cele mai multe ori fiind greu de precizat. Portajul asimptomatic al Chlamydia trachomatis la nivelul uretrei masculine poate fi de 10% în anumite populaţii (adulţi tineri, su­biecţi consultaţi în centre de BTS).

Clinic secreţia uretrală este prezentă în 50% din cazuri. Aceasta poate fi abun­dentă, alb-gălbuie şi chiar hemoragică, însoţită de disurie. Alteori se traduce printr-o scurgere filantă minimă, translucidă, însoţită sau nu de manifestări subiective uretrale. în formele cronice infecţia se traduce printr-o picătură matinală persistentă sau autoin-treţinută. Prezenţa de simptome uretrale izolate este raportată în 20-50% din cazuri.

Netratată uretrita poate dura 6-8 săptămâni, recidivând des. Datorită deselor evoluţii asimptomatice uretrita cu Chlamydia trachomatis poate evolua spre compli­caţii: balanite, prostatite, dar cel mai des orhiepididimite acute.

Chlamydia trachomatis poate fi responsabilă şi de localizări extragenitale precum keratoconjunctivite şi arterite. Chlamydia trachomatis este implicată şi în sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter. Acesta apare după o uretrita mai ales la bărbatul tânăr (sex ratio 50/1), constând din asocierea la uretrita a unei conjunctivite bilaterale, a poli-artritei asimetrice acute sau subacute care afectează mai ales articulaţiile membrelor inferioare (adesea asociate cu o afectare axială) şi a semnelor cutaneo-mucoase (ba-lanita circinată, leziuni psoriaziforme palmo-plantare).

La femei infecţia cu Chlamydia trachomatis se manifestă mai ales printr-o cervicită tradusă clinic printr-o leucoree galbenverzuie sau albicioasă, cistalgii şi sindrom uretral. în 50% din cazuri infecţia poate fi complet asimptomatică. De multe ori este depistată prin examenul ginecologic impus de uretrita partenerului sexual sau de un comportament sexual cu risc. La examenul ginecologic cu specul este prezentă o fragilitate a colului uterin şi secreţii mucopurulente.

Complicaţia majoră este salpingita. Aceasta este de cele mai multe ori subacută sau cronică manifestându-se prin dureri abdominale vagi, mai ales în perioada de menstruaţie. La examenul ginecologic există o durere la tuşeul vaginal şi o împăsta-re a unui fund de sac vaginal. Chlamydia trachomatis este responsabilă de 50% din salpingitele femeilor tinere şi de 70% din sterilitatea tubară, fiind o cauză a sarcinii extrauterine.


Chlamydia trachomatis poate fi responsabilă la nou-născuţi de conjunctivite pu­rulente şi de pneumopatii.

Diagnosticul biologic. La bărbat se face o prelevare din primul jet de urină după cel puţin 2 ore de la ultima micţiune, Chlamydia trachomatis fiind căutată apoi prin-tr-o tehnică de amplificare genică (PCR). Această metodă este folosită indiferent dacă este prezentă sau nu secreţia uretrală.

La femeie, prelevarea se face cu ajutorul unui tampon de la nivelul endocolului şi eventual de la uretră prin căutarea Chlamydia trachomatis prin PCR.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net