logare  |  registrare

Petru Dumitriu — Bijuterii de familie

Petru Dumitriu — Bijuterii de familiezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 19 septembrie 2011
Petru Dumitriu — Bijuterii de familie
35.61 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Petru Dumitriu — Bijuterii de familie


          Bijuterii de familie urmăreşte evoluţia familiei Cozienilor de-a lungul unui bildungsroman Cronică de familie, din care mai fac parte: Viaţa lui Bonifaciu Cozianu, O călătorie de plăcere, Viaţa la ţară, Mizeriile războiului, Plăcerile tineretului, Cariera lui Dimitrie Cozianu, Boierii vechi şi noi, Tinereţea lui Pius Dabija, tratând evoluţia societăţii româneşti pe parcursul unui secol, urmărind ascensiunea şi decăderea familiei Cozianu. Sunt evenimente legate de cele trei războaie, de răscoalele ţărăneşti, de dictatura lui Carol al II-lea şi asasinatele politice, dictatura proletariatului.

          Momentul răscoalei de la 1907 este substanţa Bijuteriilor de familie, Cozienii îşi convertesc averea în acţiuni şi bijuterii. Este istoria unei moşteniri, fiindcă Sofia von Bodman lasă această avere Eleonorei, într-o casetă de lemn de trandafir. Elena Vorvoreanu fură această casetă de valori a surorii ei Eleonora, pe care o urăşte, ca şi pe bunica ei Sofia, fiindcă o umilesc.

     Fragmentul Bijuterii de familie are zece capitole în care, ca şi în romanul Răscoala de Liviu Rebreanu, avem o gradare a conflictului social în paralel cu cel personal. Avem discuţii în tren despre pământ, legenda călăreţilor pe cai albi, care fac dreptate ţăranilor: „Nu se atinge nimeni de ei, umblă pe cai albi, cu poruncă de la şapte împărăţii şi de la regină, să schimbe soarta românului necăjit". Bijuteriile familiei Cozianu au rolul de intrigă şi dezvoltă motivul comorii blestemate, ca la loan Slavici. Sub pretextul salvării fiicei sale Elvira, Elena îşi abandonează sora în mâinile răsculaţilor, sperând că va fi ucisă, aşa cum s-a întâmplat cu doi arendaşi, Ivancea din Salcia şi Alexiu din Vladimira. în capitolul al patrulea, Elena şi Elvira ajung la oraş, unde au o casă şi au cu ele caseta de bijuterii şi acţiuni. în planul social, punctul culminant este în capitolul şase, când ţăranii, conduşi de Uracu, Rizea, lordache, Marinică, se confruntă cu armata, mai exact cu Regimentul 4 Roşiori, în timp ce Elena Vorvoreanu cu alţi exponenţi ai clasei dominante privesc din salonul Matildei Misirliu spectacolul morţii.

         Revenită la moşie împreună cu Elvira şi Mişu, fiul ei, ofiţer în regimentul âs roşiori, Elena Vorvoreanu o regăseşte pe sora ei Eleonora, care a fost salvată, dar cu mintea tulburată. Temându-se că aceasta îi va acuza de hoţie, cât şi de faptul că va pierde comoara, pe care o furase de la Eleonora, Elena o sufocă pe sora ei cu perna. Este parcă episodul cu bătrâna Manitti din Jocul ielelor de Camil Petrescu.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net