logare  |  registrare

Ion Băieşu — Boul şi viţeii

Ion Băieşu — Boul şi viţeiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 19 septembrie 2011
Ion Băieşu — Boul şi viţeii
34.51 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Ion Băieşu — Boul şi viţeii


           Boul şi viţeii este o parodie, sugerând fabula lui Grigore Alexandrescu Boul şi viţelul, dar, în acelaşi timp, o comedie de moravuri, o alegorie având ca temă critica societăţii socialiste şi a ariviştilor de tip comunist.

         Subiectul surprinde modelul de gândire al bucureştenilor, care descind din Dinu Păturică, eroul lui Nicolae Filimon din romanul Ciocoii vechi şi noi. Ciocoii comunişti, aduşi pentru originea lor sănătoasă la oraş spre a forma noua suprastructură, intelectualitatea de partid, nu-şi mai recunosc obârşia. De aceea sosirea tatălui ţăran este un eveniment care-i agită pe Gelu şi Nelu, ca şi pe nevestele lor Coca şi Nuţi, eroi de tip Caragiale după o sută de ani. Ei nu-şi pot permite sâ-şi deranjeze maşinile, ca să-1 aducă pe tatăl de la gară. Tatăl nu mai are chimirul plin al lui Moromete, nici nu mai are visuri, că i-ar putea readuce în sat. Dar le aduce o traistă cu merinde şi ceva bani, stă doar cât să-i vadă. Pleacă repede, fiindcă, înţelept, ştie că i-a pierdut, că nu mai sunt oameni, ci nişte „suflete moarte", ocupate de arivismul politic şi social. Sunt consecinţele conceptului de cârpe diem, care caracterizează viaţa capitalei, chiar dacă nu sunt capitalişti, cum îi lua în derâdere Caragiale pe toţi locuitorii capitalei. Metamorfoza roşie a arivistului este de fapt subiectul farsei lui Ion Băieşu. De aceea, după lovitura de stat din 1989, aceşti arivişti au devenit rapid ceea ce ascundeau sub masca ipocriziei. Din micile afaceri s-au născut marile afaceri. Mama lui Nuţi, soţia lui Nelu, şi-a închiriat apartamentul şi stă pe capul lor, dar tatăl lui Nelu nu are voie să stea o noapte la feciorul lui. Cele două scorpii, Coca şi Nuţi, duc de belciug pe cei doi viţei, Nelu şi Gelu. Boul care le aduce traista de merinde şi bani, este tatăl.

          Piesa are o morală cam dură. Crescuţi în spiritul blândeţii şi bunătăţii paterne, copiii se dovedesc a fi, prin răsfăţ, variante ale lui Ionel din Vizităm condiţii social-istorice schimbate sau Ovidiu din Bacalaureat. Ion Băieşu continuă imaginea despre aviditatea arivistului creată de tradiţia scriitorilor din Bucureşti: Nicolae Filimon, I. L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Tudor Arghezi, Mateiu Caragiale, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, Eugen Ionescu, Teodor Mazilu.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com