logare  |  registrare

Augustin Buzura — Drumul cenuşii

Augustin Buzura — Drumul cenuşiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 19 septembrie 2011
Augustin Buzura — Drumul cenuşii
34.64 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Augustin Buzura — Drumul cenuşii


           Drumul cenuşii este drumul căutării conştiinţei sociale şi naţionale, al renaşterii acestei conştiinţe din propria-i cenuşă ca pasărea Phonix. Asemeni păsării măiestre, sufletul uman caută o eliberare, o descătuşare din universul social, uman, exterior, care-l leagă şi-l încorsetează.

Eroul principal, Adrian Coman, este un alter ego al Ioanei Olaru din romanul Refugii şi face un drum al reconstituirii, aşa cum conştiinţa reactualizează, prin imagini şi vorbe, trecutul. Literatura este o astfel de rememorare socială, o formă de exprimare a conştiinţei naţionale.

         Adrian Coman este ziarist, adică un reprezentant al conştiinţei sociale. El intenţionează să scrie un roman după modelul oferit de Camil Petrescu în Patul lui Procust, pe voci, adică eroii sunt puşi să-şi exprime direct gândurile, trăirile, fără simulări, reticenţe, ci cu maximum de sinceritate. Este o metodă de realism dus până la verism. Textul are de aceea o compoziţie de colaj, în care fragmentele înregistrate pe banda de magnetofon sunt „felii de viaţă" autentică, ca într-un reportaj.

         Sub pretextul căutării inginerului Helgomar David şi a prietenilor săi, care au avut curajul să organizeze o grevă a minerilor în timpul dictaturii ceauşiste, el trece prin diferite oraşe. Doctoriţa Victoria Oprea îi pune la îndemână banii, casetofonul şi adresele. Adrian Coman iese din carapacea convenţionalismului social de partid şi se loveşte de o realitate socială dură, sub cenuşa aparenţelor, o realitate mascată cu perfidie şi abilitate. Confruntarea lui cu oamenii acestei uriaşe mistificări sociale este dură. I se fură benzile, este urmărit, este ameninţat, i se fac şicane, până când, ca şi Helgomar David, ca şi Victoriţa Oprea, va fi ucis, adică va fi transformat în cenuşă de oamenii dictaturii reprezentaţi de primarul beţivan Socoliuc, care-l calcă cu un camion. Finalul este semnificativ pentru mesajul cărţii. După această sublimare agresivă a conştiinţei în toate formele ei: socială, umană, naţională, religioasă, de sine, va urma ceva. Eroul moare, iar locutorul rosteşte o rugăciune: „Doamne, ce se întâmplă cu noi? Dacă tot ai de gând să iei lucrurile de la început, vino odată şi nu mai pierde vremea! Pentru că există o limită dincolo de care omul nu mai este vinovat de propriile sale fapte!". Eroii sunt tragici în împrejurări tragice. Conceptul de fortuna labilis structurează tema, eroii, subiectul. Este un roman realist, verist, cu elemente de baroc şi de expresionism.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com