logare  |  registrare

George Călinescu — Enigma Otiliei

George Călinescu — Enigma Otilieizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 18 septembrie 2011
George Călinescu — Enigma Otiliei
46.27 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

George Călinescu — Enigma Otiliei


            a) Enigma Otiliei este un roman social, realist, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viaţa societăţii bucureştene de la începutul secolului al XX-lea.

Ideea este că o societate parazitară nu are sensul de a exista.

              Subiectul este istoria unei moşteniri. Costache Giurgiuveanu, un bătrân avar, agoniseşte de-a lungul vieţii o avere, care intră printr-un concurs de împrejurări în mâna unui escroc, Stanică Raţiu. Soluţia este realistă, fiindcă cel mai adaptat la o „soțietate fără deprinţipuri şi fără de morală" este Stanică Raţiu, arivistul brutal, fără scrupule, tâlharul. Calificativul „tâlhar" pentru Stanică Raţiu pare dur, dar este exact, fiindcă în momentul când îi fură banii lui Costache Giurgiuveanu, el provoacă moartea acestuia. Costache Giurgiuveanu este avarul, iar Aglae Tulea, sora lui, este varianta sa feminină. Clanul Tulea, adică Simion, Titi, Aurica, Olimpia trăiesc parazitar, Otilia este snoaba, Pascalopol este rafinatul, Felix Sima este ambiţiosul. Eroii alcătuiesc două grupuri sociale, care se confruntă. Pe de o parte clanul Tulea, cu Aglae Tulea, Stanică Raţiu, Olimpia, Aurica, Titi luptă să pună mâna pe avere, iar de cealaltă parte Costache (liurgiuveanu, Otilia, Felix Sima, Pascalopol luptă ca să-i împiedice. Eroii sunt tipici şi acţionează în împrejurări tipice.

        Caracterul realist al romanului se exprimă prin critica instituţiilor sociale şi a moravurilor. Familia, ca celulă a societăţii, este văzută într-o ipostază jalnică. Clanul Tulea cu Aglae dezumanizată, cu Simion internat la ospiciu, cu Titi ratat, cu Olimpia alungată de Stanică Raţiu, cu Aurica nemăritată, ne dă o imagine a degradării familiei.

        Chiar nucleul Costache Giurgiuveanu, Felix Sima, Otilia are o situaţie precară, iar mariajul dintre Pascalopol şi Otilia este meschin şi ipocrit. Eroii sunt egoişti, dau prioritate capriciilor, trăiesc pe conceptul carpe diem şi nu sunt dispuşi să facă sacrificii. Când Simion se alienează, este îndepărtat fără milă. Când Costache Giurgiuveanu este atacat de paralizie, Aglae îi ocupă casa, dar nu aduce un medic ca să-l îngrijească. Este o analiză ştiinţifică, balzaciană a unei lumi de arivişti, în care toate intenţiile, motivaţiile comportamentului sunt dominate de bani. Chiar Felix Sima este un ambiţios, care parvine prin ştiinţă, prin profesia de medic. El se deosebeşte însă de ceilalţi prin calităţi morale, prin concepţia despre lume şi viaţă, prin faptul că este un om de valoare, activ social şi nu un parazit.


            b)  Enigma Otiliei poate fi interpretat ca un roman de problematică, fiindcă dezbate problema paternităţii. Toţi eroii îşi definesc caracterul, comportamentul, în funcţie de această problematică.

         Costache Giurgiuveanu este realizat pe dualitatea dintre avariţie şi dragostea paternă, fiind o replică la romanul Mara de loan Slavici. Raportul dintre avariţie şi paternitate este bine exprimat, când Costache Giurgiuveanu, sfătuit de Pascalopol, transformă averea sa, alcătuită din imobile, localuri în bani spre a-i depune la o bancă pe numele Otiliei. Din cauza avariţiei, nu-i dă lui Pascalopol decât o sută de mii, iar două sute de mii le va ţine pentru el şi-i vor fi furate de Stanică Raţiu.

       Aglae Tulea, sora lui Costache Giurgiuveanu, este caracterizată prin dualitatea paternitate şi dezumanizare. Ca mamă, îşi asumă rolul paternităţii, fiindcă Simion este alienat, dar ca avară ajunge la un comportament inuman. Pe ea n-o interesează să-şi ajute fratele, ci îi ocupă casa ca să pună mâna pe avere.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net