logare  |  registrare

Hortensia Papadat-Bengescu — Concert din muzică de Bach

Hortensia Papadat-Bengescu — Concert din muzică de Bachzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 16 septembrie 2011
Hortensia Papadat-Bengescu — Concert din muzică de Bach
42.88 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Hortensia Papadat-Bengescu — Concert din muzică de Bach


     a) Concert din muzică de Bach este un roman realist, fiindcă are ca temă societatea burgheză românească de la începutul veacului al XX-lea.

Ideea este că o lume parazitară, de arivişti, fără principii morale, este sortită prăbuşirii şi descompunerii.

        Compoziţia romanului are două fire narative: Elena Drăgănescu şi Lică Trubadurul, care, prin dezvoltări succesive, dau secvenţele „felii de viață" semnificative. Romanul face parte din ciclul Hallipa, alcătuit din cinci romane: Fecioarele despletite, Concert din muzică de Bach, Drumul ascuns, Rădăcini, Străina şi urmăreşte destinul familiei Halippa. Este o încercare de a realiza un „bildungs roman", adică un roman frescă socială, aşa cum este Forsyte Saga al lui Galsworthy.

       Elena Drăgănescu este fiica moşierului Hallipa şi a frumoasei Lenora. Ea face o mezalianţă, căsătorindu-se cu un industriaş Drăgănescu, ceea ce îi afectează pretenţiile de puritate aristocratică. Pentru a-şi reface acest prestigiu social, organizează, în saloanele ei, un concert din muzică de Bach cu ajutorul lui Marcian, pianist celebru, şi cu o orchestră de intelectuali, din care face parte şi doctorul Rim.

      Muzica lui Bach este elevată, spirituală, plină de subtilităţi, de evlavie, cultivă sentimentul religios, credinţa, este rafinată şi presupune o înălţare spirituală, adică o trăire pe conceptul de catharsis. Distanţa dintre această afişată tendinţă spre puritate şi conceptul de mimesis, pe care trăiesc în realitate, marchează distanţa dintre adevăr şi simulare-disimulare, dintre ceea ce sunt şi ceea ce vor să pară eroii din roman.

       Elena Drăgănescu vrea să fie un model, un prototip al unei lumi elevate, elegante, dar este de fapt o snoabă, autoritară, rigidă, orgolioasă; nu are elevaţia, evlavia, pe care o afişează prin organizarea acestui concert; nu are principii morale şi devine foarte uşor amanta lui Marcian. Pentru a-şi ascunde această relaţie extraconjugală, foloseşte, ca pretext, îngrijirea băiatului ei într-un sanatoriu din Elveţia. In ţară, Drăgănescu, soţul ei, duce o viaţă agitată, cu investiţii industriale şi moare de un atac de cord în clinica doctorului Valter. Venită la înmormântare, Elena Drăgănescu are acelaşi comportament rigid, considerat însă de doctorul Valter ca fiind de bun gust.


       Romanul Concert din muzică de Bach este realist, fiindcă are un accentuat spirit critic. Dacă ochiul, cu care o priveşte pe Elena Drăgănescu, este mai conciliant, în schimb privirea autoarei este necruţătoare cu Coca Aimee, dar mai ales cu Lică Trubadurul.

         b) Romanul Drumul ascuns, care este un fel de volum al doilea al romanului Con­cert din muzică de Bach, tratează acest drum ascuns al arivismului social. Lumea, pe care ne-o prezintă Hortensia Papadat-Bengescu, este o lume de arivişti. Doctorul Valter este căsătorit cu Lenora, mama Elenei Drăgănescu, dar şi a ambiţioasei Coca Aimee. La moartea Lenorei, arivista Coca Aimee se găseşte în faţa alternativei de a pleca din
palatul-clinică al doctorului Valter sau de a se căsători cu el. Opţiunea ei este, fără echivoc, a unei ariviste, fiindcă se căsătoreşte cu tatăl vitreg, încălcând toate normele morale, religioase, civile, de bun simţ, orice urmă de comportament uman. Este expresia conceptului de cârpe diem, pe care-l adoptă, ca fiind conceptul fundamental de viaţă al lumii de arivişti, descrisă de Hortensia Papadat-Bengescu.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com