logare  |  registrare

Mihai Eminescu — Luceafărul

Mihai Eminescu — Luceafărulzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 16 septembrie 2011
Mihai Eminescu — Luceafărul
53.06 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Mihail Eminescu — Luceafărul


        a) Poemul Luceafărul este o sinteză a universului eminescian, fiindcă în el găsim toate temele (natura, iubirea, mitul, istoria, omul şi societatea, conştiinţa, poetul şi poezia), modelul noetic (conceptele, legile, principiile, simbolurile, categoriile), punctul înalt al evoluţiei eului poetic, programul estetic, specificul naţional, mesajul filosofic, modelele esenţiale. De aceea tema şi ideea, cu care începe o analiză literară clasică, sunt mai greu de definit.

          Compoziţia poemului este realizată din patru tablouri. In primul tablou este dezvoltată idila dintre Luceafăr (Sfântul Soare - Hyperion) şi fata de împărat, prefigurând motivul Zburătorului tratat şi în poemul Călin (file din poveste). în tabloul al doilea avem idila dintre pajul Cătălin şi Cătălina. în tabloul al treilea se dezvoltă dialogul dintre Demiurg şi Hyperion, iar în tabloul al patrulea — izolarea Luceafărului.

         Subiectul poate fi interpretat în mod diferit: fie ca o dezvoltare a motivului Zburătorului, fie ca o dezvoltare a mitului Sfântul Soare, fie ca drama omului de geniu, fie ca o poveste de dragoste, fie ca dezvoltând drama incompatibilităţii, fie ca o imagine a universului eminescian.

          Motivul zburătorului este prezent prin faptul că Luceafărul, ca şi zburătorul, se arată fetei de împărat, o determină să se îndrăgostească de el şi apoi dispare. De fapt, este o prelucrare a elementelor basmului Fata din grădina de aur, cules de un german Richard Kunisch şi tipărit în Germania într-o carte de călătorii. în basm, la naşterea fetei de împărat ursitoarele îi prezic un destin tragic, de aceea împăratul o închide într-un castel, pe un munte de cleştar inaccesibil. Fata este văzută de un zmeu, care se îndrăgosteşte de ea, dar fata îi cere să devină muritor. Plecat să obţină condiţia de muritor, zmeul lipseşte mai mult timp şi un fiu de împărat, cu ajutorul unor obiecte miraculoase, izbuteşte să ajungă la fata de împărat şi să o elibereze. Tinerii sunt văzuţi de zmeu, care se răzbună, omorând-o pe fata de împărat, iar feciorul de împărat rămâne s-o plângă toată viaţa. Basmul ridică problema incompatibilităţii dintre lumi şi această problemă, prefigurată în idila Floare albastră, devine o problemă corelativă la tema iubirii. De aceea credem că prima problemă ar trebui enunţată prin iubirea şi incompatibilitatea ca fir narativ principal al poemului.


        b) Iubirea este o temă a universului eminescian, enunţată, la un anumit moment, în poemul Luceafărul ca o lege („Primind o altă lege''va spune Luceafărul) şi-i va da în faţa Demiurgului contur prin versurile: „Reia-mi al nemuririi nimb /Şi focul din privire, /Şi pentru toate dă-mi în schimb /O oră de iubire...").

        Iubirea primeşte, ca primă formă de valoare, dorinţa („Astfel dorinţa-igata"), raportată la eroină. Luceafărul, ca reacţie, participă printr-o formă spiritualizată („îi cade dragă fata"). Ascensiunea iubirii se exprimă prin ridicarea ei la valoarea de dor („De dorul lui şi inima /Şi sufletu-i se împle"). Reacţia, ca mod al legii reacţiei, este prin valoarea de aprindere: „Şi cât de viu s-aprinde el". Aici avem şi primul element al incompatibilităţii, sugerat prin contrast în versul: „Spre umbra negrului castel". Lumea eroului este a luminii, lumea eroinei este a umbrei, sugerându-se o subtilă influenţă a filosofiei lui Platon. De aceea asistăm la o schimbare a ipostazei eroului, care din luceafăr-astru devine „mreajăde văpaie". Metafora defineşte modelul de modelare prin catharsis al Luceafărului-Hyperion, prin care el îi construieşte fetei de împărat aspiraţia spre lumea luminii, spre cer, spre absolut, spre etern.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com