logare  |  registrare

Folicul pilos

Folicul piloszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 16 martie 2011
folicul pilos
35.77 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

FOLICUL  PILOS

Folicul pilos, sau sac, se numeşte rădăcina părului, ea fiind cuprinsă într-un sac dermoepidermal.

Partea inferioară a ră­dăcinii părului poartă numele de bulb, acesta fiind responsabil de creşterea părului, în bulbul părului pătrunde papila, prin care trec fibrele nervoase şi vasele sanguine ce asigură nutriţia.

Foliculul pilos are formă cilindrică şi se termină la suprafaţa pielii printr-o dilatare — aşa-numitul ostium folicular, prin care tre­ce tulpina părului. Duetul glandelor sebacee se uneşte cu foliculul în limita treimilor superioară şi medie. Pereţii îoliculului pilos sunt formaţi din epiteliu de înveliş, care în regiunea pâlniei îşi păstrează straturile, iar mai jos de ea se găsesc celulele stratului bazai şi ale celui spinos (teaca externă a rădăcinii părului). Coborând în jos spre bulb, teaca externă a folieulului se subţiază şi se uneşte în adâncul foliculului cu celulele bulbuiui folicular.

 

Buibul părului îl formează celulele poligonale, care se înmulţesc permanent şi conţin o mare cantitate de pigment. Din celulele bul­bului se formează atât părul, cât şi câteva rânduri de celule, situ­ate între rădăcina părului şi teaca externă a rădăcinii, formând tea­ca internă a acesteia.

Teaca atinge nivelul deschiderii ductului  glandei sebacee si este compusă, la rândul său, din trei teci, sau straturi concentrice:

 

1) teaca invaginaţiei interne a rădăcinii, formată, dîntr-un rând de celule aderente la cuticula părului, greu de identifi­cat în secţiune;

2) stratul Hexley (1—2 rânduri de celule poligonale cu nucleu picnotic zbârcit în straturile profunde ale foliculului pilos şi lipsite de nucleu în straturile superficiale);

3) stratul Henle extern, alcătuit dintr-un rând de celule cheratinizate şi fără nu­cleu....


UNGHIILE

Unghia (unguis) prezintă o lamă cornoasă ce acoperă fata dor­sală a extremităţii degetelor (patul unghial).

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com