logare  |  registrare

Tudor Arghezi — poet sau prozator

Tudor Arghezi — poet sau prozatorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 16 septembrie 2011
Tudor Arghezi — poet sau prozator
48.08 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Tudor Arghezi — poet sau prozator


Dialog critic

       Critic 1: Premiza întâi pentru Tudor Arghezi ca poet

Tudor Arghezi este poet. Fiind vorba de un adevăr incontestabil, nu consider necesară demonstraţia, fiindcă axiomele nu se demonstrează. întreaga critică îl consideră poet. El însuşi s-a considerat poet. A scris şi proză, dar în romanele şi tabletele sale nu găsim tangenţe cu textele în versuri.

      Critic 2: Premiza a doua pentru Tudor Arghezi ca prozator Tudor Arghezi este prozator chiar şi când se exprimă în versuri. Acest lucru este evident mai ales în volumele: 1907-peizaje, Cântare omului. Textul arghezian este un discurs rostit de un locutor, trăsătură specifică pentru proză, are personaje, voci ideologice ca în Dalila, Focul şi lumina, 1907-peizaje; are fir narativ, ca orice text în proză.

    Critic 1: Primele argumente pentru Tudor Arghezi ca poet: Poezia argheziană este realizată pe baza modelului encomiastic, al poeziei vechi, ca în psalmi. Acest model se caracterizează prin:

-   poezia este văzută ca un meşteşug, adică prin conceptul de tehne, care înseamnă artă şi meşteşug.

-   poezia are un rol ornant.

-   istoria este subordonată encomiasticei (adică laudei adusă domnului lumesc sau Domnului Ceresc).

-   semnificatul este de ordin encomiastic (de aici în Testament versul. „Domnul o citeşte").

-foloseşte mijloace specifice: alegoria laudativă, aluzia mitologică, decodarea etimologică (adică explicarea sensurilor cuvântului simbol), decodarea simbolurilor, construirea de versuri emblematice.

       Tudor Arghezi este un scriitor realist şi de aceea găsim la el modele de gândire carteziană de tipul Dubito cogito, cogito ergo sum ca în Nehotărâre. De aceea nu găsim în Psalm, în Duhovnicească sau în Muntele Măslinilor sentimentalismul religios sau intenţionalitatea de modelare a credinţei în Dumnezeu, ci doar elemente formale ale modelului encomiastic. Chiar Cântare omului are la bază materialismul dialectic, darwinismul şi de aceea are aspectul unui text retoric, în care versul are un sens ornant; se utilizează alegoria laudativă, aluzia mitologică sau genealogică, avem semnificatul de tip encomiastic.

        Critic 2: Argumente pentru Tudor Arghezi ca prozator

Intenţionalitatea dă viaţă cuvântului şi implică textul arghezian în viaţa social-istorică. Conflictul social determină atitudinea, mesajul, reacţiile, opţiunile, motivaţiile, modul de înţelegere a lumii, aşa cum este exprimat în 1907-peizaje, în Cântare omului. Acest discurs contestatar, contestat şi contestabil, deci care are trăsăturile textului în proză, începe din Testament şi se caracterizează prin:

-   plurilingvismul concretizat prin personaje (Coconu Alecu, Patru al Catrincii etc.);

-   limbajul social stratificat, utilizat de scriitor;

-   contradicţiile dintre voinţele şi caracterele care se confruntă;

-   dialogul interior al cuvântului viu în devenire este diversificat;

-   parodia prezentă în Psalm, în 1907-peizaje, în Cântare omului,

-   prezenţa accentelor străine sau a discursului străin.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net