logare  |  registrare

George Bacovia — Note de primăvară

George Bacovia — Note de primăvarăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 15 septembrie 2011
George Bacovia — Note de primăvară
38.09 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

George Bacovia Note de primăvară


      Poezia Note de primăvară are ca temă conceptul de poezie pură, definitoriu pentru estetica simbolistă: „ Vis de-albastru şi azur / Te mai văd, te mai aud", dar este evident şi conceptul de corespondenţă, din care se generează programul estetic al simbolismului.

       Tema, eroii, subiectul sunt structurate pe această corespondenţă. Simbolurile au densitate, ca şi în poeziile Plumbşi Lacustră, alcătuind un context simbolic prin fântână, fluier, mugur, câmpie. Este, de fapt, un pastel romantic, impregnat de elemente cromatice impresioniste: „ Verde crud, verde crud / Mugur alb, şi roz şi pur/Vis de-albastru şi azur", asupra cărora poetul, aderent la simbolism, realizează o translaţie în spaţiul esteticii simboliste prin conceptul de sinestezie: „ Te mai văd, te mai aud".

       Analogia dintre primăvara naturii şi renaşterea sugerată prin cuvântul „mugur" de factură romantică, ca un refugiu în natură, este raportată la viaţa interioară a poetului. Poezia devine în acest context „ O copilă poposită la fântână''care îngână "frumuseţea naturii, viaţa, care inundă lumea exterioară „câmpia clară". Eul poetic poate fi asociat prin simbolul „mugur", generează universul interior, care este un vis al lumii exterioare, o transfigurare a realităţii, prefigurând drumul spre conştiinţa de sine.

       Dacă în poeziile Plumb, Negru, Decor se prefigurează un moment de sfârşit, aşa cum în mitul păsării Phonix avem incinerarea („Carbonizate flori, noian de negru.../ Sicrie arse, negre, de metal / Veşminte funerare de mangal / Negru profund, noian de negru"), aici, în Note de primăvară, avem momentul de renaştere. Moartea exterioară, exprimată prin durere: „Corpul ce întreg mă doare", este îndepărtată de prezenţa soarelui, simbol al conştiinţei: „Oh! Punctează cu-al tău foc, /Soare, soare", ca o purificare a spiritului de elementele jocului vieţii: „Sub al vremurilor joc". Este o renaştere, aşa cum o găsim la Alexandru Macedonski, în Rondelul rozei ce-nfloreşte.

       Conceptul de poezie pură găseşte cea mai frumoasă exprimare poetică: „Mugur alb şi roz şi pur / Vis de-albastru şi azur". El se asociază cu sinestezia din versurile: „ Te mai văd, te mai aud".

      Stilul bacovian păstrează şi aici aceleaşi trăsături: concizie, claritate, nuanţare, densitate, simbolizare, expresivitate, sintetizând, într-un context simbolist, şi elemente de romantism, expresionism, impresionism.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net