logare  |  registrare

George Bacovia — Plumb

George Bacovia — Plumbzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 14 septembrie 2011
George Bacovia — Plumb
35.81 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

 George Bacovia — Plumb

 

       Poezia Plumb este un pastel simbolist, o meditaţie pe tema fortuna labilis, o ars poetica, care exprimă programul estetic al autorului, aderenţa sa la simbolism.

     Eul poetic, prefigurat prin dimensiunea afectivă „amorul meu de plumb", prin dimensiunea volitivă, sugerată prin aspiraţii: „aripele de plumb", prin dimensiunea biologică „mort", este exprimat, de fapt, prin: „stăm singur", adică intelectul. Acesta transmite un mesaj esenţial la momentul simbolic al Marii Treceri. De aceea ţipătul lui Munch, în esenţă expresionist, devine „şi-am început să-l strig". Este momentul înstrăinării de sine a poetului, pe care poezia ni-l comunică.

         Tema, subiectul şi eroul sunt structurate pe conceptele de cunoaştere, de univers al intuiţiei, dar şi de corespondenţă, angajând o dezvoltare spre expresionism a programului simbolist, dar şi către suprarealism.

       Cosmicizarea, trăsătură a programului estetic al simbolismului, preluată şi de expresionism, este de a exprima trecerea eului biologic într-o altă dimensiune a universului: „Dormeau adânc sicriele de plumb". Moartea în creştinism este adormirea până la venirea Domnului.


          Conceptul de poezie pură este sugerat prin simbolul plumb, reluat de şase ori exact în acelaşi loc, în cele două catrene, ca efect al cristalizării textului, ca mod de a sugera dimensiunea eternului printr-un absolut senzorial.

          Cultivarea intuiţiei şi sugestiei prin simbol se realizează prin simbolul plumb, care este cuvântul cheie al textului aşezat în titlu. Plumbul prefigurează moartea materiei, este rezultatul unui proces de dezintegrare a elementelor radioactive, este o metonimie, dar şi o metaforă a absolutului într-o lume relativă. Expresia „sicriele de plumb"este o metaforă construită pe două simboluri, care vrea să sugereze moartea absolută, reluată ca un laitmotiv pe mai multe planuri. „Dormea întors amorul meu de p!umb"vea, prin valorile conotative ale verbului „a adormi", sensul de a trece în altă lume, ca în Mai am un singur dor de Mihail Eminescu: „Să-mi fie somnul lin". Termenul „întors", pe care-1 găsim la Mihail Eminescu în Luceafărul: „Pe faţa ei întoarsă", exprimă, de fapt, drumul în sine, spre interior, element al esteticii expresioniste.

         Gândirea analogică, în locul celei logice, se realizează prin contextul simbolist, sugerat de simbolurile: sicriele (care sugerează moartea), florile (viaţa), aripile (aspiraţiile), coroanele (virtuţile), veşmântul (faptele), cavou (lumea), vântul (stihiile), frigul (psihe, psihon — spiritul), alăturat de singur (intelectul). în cadrul acestui con­text, cuvântul plumb joacă rolul de simbol central.

         

          Laitmotivul, reluarea cuvântului plumb într-un context mereu schimbat, este un procedeu simbolist, utilizat cu multă măiestrie de poet spre a da textului densitate, profunzime şi muzicalitate. Avem un grup de sintagme-modul: „sicriele de plumb", „flori de plumb", „amorul meu de plumb", „aripele de plumb", care toate sugerează mitul Marea Trecere.

        Sunt prezente şi câteva elemente impresioniste, sugerate prin verbul „scârţâiau", prin simbolul „frig", prin expresia „Şi-iatârnau aripele", care vor fi mai evidente prin cromatica din poezii ca: Nervi de primăvară, Amurg violet, Decor.

           Meditaţia pe tema destinului are o nuanţă romantică, fiindcă motivul mormintelor este reluat cu accente simboliste şi cu un mesaj expresionist, vădind o evoluţie firească a unui romantic, întârziat spre neoromantismul simbolist.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com