logare  |  registrare

Mihail Sadoveanu — Neamul Şoimăreştilor

Mihail Sadoveanu — Neamul Şoimăreştilorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 14 septembrie 2011
Mihail Sadoveanu — Neamul Şoimăreştilor
41.21 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Mihail Sadoveanu Neamul Şoimăreştilor

 

       1. Neamul Şoimăreştilor este un roman istoric, care urmăreşte un proces istoric, acela al deposedării răzeşilor de pământ, proces cu adânci implicaţii în viaţa Moldovei. El face parte dintr-o serie de romane ca: Fraţii Jderi, Nicoară Potcoavă, Zodia cancerului sau Vremea Ducăi Vodă, în care se surprind momente ale acestei lupte sociale dintre ţăranii liberi şi boierimea lacomă.

       In Fraţii Jderi'  este surprins momentul în care Ştefan cel Mare a realizat nu numai o serie de cetăţi de apărare în jurul Moldovei, ci şi un zid viu din obştile răzeşeşti, conduse de căpitani de plai. Ele alcătuiau nucleul armatei moldovene.

      Lipsită de acest zid de apărare, Moldova nu putea rezista atacurilor turcilor, tătarilor, ungurilor sau polonilor. Răzeşii, deveniţi iobagi, nu mai aveau pentru ce să lupte, nu mai aveau puterea economică, organizarea socială pentru a alcătui părţi din oaste, steagurile de cavalerie, care au făcut gloria Moldovei în timpul lui Ştefan cel Mare

      Felul în care Stroie Orheianu îl ucide în Divanul domnesc, cu buzduganul domnului leremia Movilă, pe lonaşcu, tatăl lui Tudor Şoimaru, fiindcă îndrăznise să se plângă de abuzurile lui, este semnificativ pentru politica ostilă faţă de răzeşi, dusă de marea boierime în timpul unor domni proveniţi dintre boieri, ca cei din familia Movilă.


        Tudor Şoimaru va sprijini pe Tomşa Vodă, tocmai pentru că acesta va face dreptate neamului său, adică îi va reda pământurile luate prin violenţă, cruzime şi asasinat de către Stroie Orheianu. Din această cauză, boierii vor încerca o răzmeriţă înăbuşită de Tomşa Vodă cu ajutorul răzeşilor, ceea ce va determina alăturarea marii boierimi doamnei lui leremia Movilă, care va pregăti o armată cu ajutorul ginerilor săi din Polonia, va pătrunde în Moldova şi-1 va înlătura pe Tomşa Vodă de la domnie. Această luptă pentru putere dintre diferitele grupuri de boieri va determina decăderea Moldovei după moartea lui Ştefan cel Mare.

 

2. Neamul Şoimăreştilor este un roman realist, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viaţa socială. Tema romanului o formează Moldova în perioada de decădere de după moartea lui Ştefan cel Mare, când oligarhia boierească lacomă îi deposedează, prin violenţă, pe răzeşi de pământuri.

Ideea este că lupta pentru dreptate socială este strâns împletită cu cea pentru libertate naţională.

        Subiectul urmăreşte evoluţia lui Tudor Şoimaru, căpitan în oastea lui Tomşa Vodă. Acesta dobândeşte doi buni prieteni — Simion Bârnoavă şi Cantemir Bei — în timpul luptelor pentru domnie. împreună cu aceşti doi prieteni, el se întoarce în satul natal, unde afla de la unchiul său, Mihu, felul în care a fost ucis tatăl său, fiindcă s-a ridicat ca să apere drepturile răzeşilor. Din această cauză, tema, eroii, conflictul, subiectul au un profund caracter social. Eroii sunt reprezentativi, tipici şi sintetizează categorii sociale. Stroie Orheianu este tipul boierului lacom şi brutal. El reprezintă marea boierime. Tu­dor Şoimaru este tipul răzeşului viteaz. Vodă Tomşa este tipul domnului care vrea să facă dreptate ţăranilor, adică să îndrepte nedreptăţile făcute de Ieremia Movilă şi de boierii din jurul lui, care i-au deposedat pe ţărani de pământ. Deposedarea de pământ a răzeşilor caracterizează pe deplin o perioadă de abuzuri din timpul societăţii feudale. Lupta pentru domnie este, de asemenea, o împrejurare tipică, pentru că ea pune în evidenţă trăsăturile de caracter ale eroilor.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net