logare  |  registrare

Vasile Alecsandri — Iarna

Vasile Alecsandri — Iarnazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 14 septembrie 2011
Vasile Alecsandri — Iarna
38.01 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Vasile Alecsandri Iarna

 

         Pastelul Iama este romantic, pentru că tema, ideea sunt structurate pe sentimentul de dragoste faţă de ţară. Motivul ciclului Pasteluri formează, de fapt, lunca din Mirceşti, de aceea unele dintre ele poartă titluri ca: Lunca din Mirceşti, Concertul în luncă, Malul Şiretului.

     Tabloul de iarnă este dominat de „oceanul de ninsoare", de culoarea albă a zăpezii: „ Tot e alb pe câmp, pe dealuri, împregiur, în depărtare, / Ca fantasme albe plopii înşiraţi se pierd în zare". Satele par pierdute în „oceanul de ninsoare"; „Şi pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum, /Se văd satele pierdute sub clăbuci albii de fum", ceea ce sugerează climatul social, creat după înlăturarea lui Alexandru loan Cuza de la domnie, când Vasile Alecsandri se retrage la Mirceşti. Acesta era sensul interpretării lui Titu Maiorescu.

           Imaginile vizuale sunt realizate printr-o succesiune de metafore, metonimii, comparaţii, epitete, cu o mare putere de sugestie. Astfel, pentru a sugera corespondenţa dintre cer şi pământ, „norii de zăpadă" devin „Lungi troiene călătoare"; cele două metafore rezultă prin inversarea valorilor şi termenilor.

   

 Stilul lui Vasile Alecsandri are o serie de subtilităţi. Astfel, metafora „ai ţării umeri dalbi, "conjugată cu o personificare, se corelează cu metonimia „fiori de gheaţă" şi cu metafora „roi de fluturi albi". Metafora „zale argintie"sugerează felul, în care „mândra ţară", personificată, se îmbracă, precum Ileana Cosânzeana în alb, aşa cum se îmbracă miresele, aşteptând pe Făt-Frumos („soarele rotund şi palid"), aşa cum se credea poetul în tinereţe („ Ca un vis de tinereţe printre anii trecători"). Este o continuare a imaginii din poezia La gura sobei: „EIleana Cosinzeana; în cosiţă floarea-i cântă", imagine care-i aduce aminte „de-o minune ce-am iubit!".

Dacă unele imagini sugerează viaţa socială, care şi-a pierdut sensul de a fi, oamenii nu mai comunică între ei:

„Şipe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum Se văd satele pierdute sub clăbuci albii de fum".

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com