logare  |  registrare

Bogdan Petriceicu Hasdeu — personalitate a culturii româneşti

Bogdan Petriceicu Hasdeu — personalitate a culturii româneştizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 13 septembrie 2011
Bogdan Petriceicu Hasdeu — personalitate a culturii româneşti
39.33 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Bogdan Petriceicu Hasdeu — personalitate a culturii româneşti

 

a)poetul - „Genul imperios al inspiraţiunii mele poetice oferă aspra idee sub o formă dură"— susţine în prefaţa la volumul Poesie (1873). De aici versuri ca: „O poezie neagră, o poezie dură, / O poezie de granit /Mişcată de teroare şi palpitând de ură, / Ca vocea răguşită pe patul de tortură, / Când o silabă spune un chin nemărginit". Din această cauză, contrafăcând şi prelucrând propriile versuri de factură romantică, Hasdeu realizează o versificaţie programatic contestatară, prefigurând pe Tudor Arghezi, mai ales în volumul Sarcasm şi ideal.

b)dramaturgul - aduce prima dramă romantică - Răzvan şi Vidra (1867) - cu personaje bine conturate, mistificând adevărata personalitate a lui Răzvan, pentru a justifica teoria sa a nobleţei morale şi nu de naştere, ca un atac iluminist la adresa „dreptului divin" feudal. Comedia Trei crai de la răsărit este o încercare de critică socială. Mai scrie drama istorică Domniţa Ruxanda (1866).

c) prozatorul - încearcă, prin nuvela Micuţa, numită iniţial Duduca Mamuca, să şocheze opinia publică, prezentând, cu lux de amănunte, seducerea unei fete şi apoi felul în care este plasată într-o căsătorie cu un june boier. Proiectul de roman istoric Ursita a rămas nerealizat.

d)filologul - realizează, ca membru al Academiei Române, primele litere dintr-un proiectat dicţionar al limbii române, pe care îl intitulează Etymologicum Magnum Romaniae. Lucrarea îl depăşeşte ca amploare şi după opt ani ajunsese abia la litera b. Altă lucrare, Cuvente den bătrâni, înseamnă o publicare şi o analiză de texte vechi în limba română.

e) istoricul - aduce o amplă sinteză a istoriei şi civilizaţiei românilor prin Istoria critică a românilor. Impresionat de personalitatea voievodului moldovean Ioan-Vodă cel cumplit, scrie, cu acest titlu, o monografie (1865).

f) teosoful - Un eveniment tragic, moartea fiicei sale lulia, care publicase o plachetă de versuri în limba franceză, îl şochează. Se retrage la Câmpina, unde îşi construieşte o casă ciudată şi face experienţe teosofico-spiritiste. Rezultatul lor este consemnai inii <> carte, intitulată Sic cogito, care apare stranie în contextul unei creaţii atât de critice, de atâta rigoare ştiinţifică. El trăieşte drama intelectualului fără Dumnezeu, de aceea ajunge batjocura demonilor.

g) gazetarul - scoate câteva reviste, printre care Aghiuţă şi Satyrul, în care îşi exprimă spiritul critic. In ziarul Traianşi Columna lui Traian şi exprimă personalitatea de istoric. Va mai scoate revista Din Moldova, căreia îi schimbă titlul în Lumina.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net