logare  |  registrare

Ioan Slavici — Mara

Ioan Slavici — Marazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 13 septembrie 2011
Ioan Slavici — Mara
35.94 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Ioan Slavici Mara

 

Romanul Mara este realist, fiindcă tema o formează penetrarea relaţiilor de producţie capitaliste în viaţa satelor şi oraşelor din Transilvania, la sfârşitul secolului al XlX-lea, ca şi în nuvela Moara cu noroc. Ideea este aceeaşi, adică avariţia simbolizată de bani, este rădăcina răului în lume sau, altfel spus, aderarea la conceptul „cârpe diem", determină dezumanizarea şi pierderea sufletului.

        Subiectul este tot acumularea primitivă de capital. Mara este o precupeaţă săracă, văduvă, cu doi copii, Trică şi Persida. Din dragoste pentru copii, începe să pună zilnic câte un ban în trei ciorapi. Cu timpul, suma adunată devine importantă şi de aceea Mara ia în arendă podul de peste Mureş, care leagă oraşele Lipova şi Radna. In acelaşi timp, ea îşi întinde sfera de acţiune la Arad, apoi ia împreună cu Huber, starostele măcelarilor, în exploatare nişte păduri.

Pentru a-şi micşora cheltuielile determinate de creşterea copiilor, dar în acelaşi timp pentru că nu mai vrea să cheltuiască banii strânşi pentru copii, Mara alege următoarele soluţii. Pe fata Persida o dă la o mănăstire, unde-şi câştigă existenţa şi instrucţia muncind, aşa cum îi spune maica Aegidia, iar pe băiatul Trică îl dă ucenic la Bocioacă, starostele cojocarilor din oraş.


      Treptat, avariţia înlocuieşte dragostea faţă de copii şi Mara nu le dă banii atunci când aceştia au nevoie de ei. Când Persida este cerută de Codreanu, un teolog din Arad, Mara refuză să-i dea zestrea şi familia lui Codreanu va împiedica nunta. De aici va rezulta un destin zbuciumat pentru Persida. Ea va reveni în Lipova, se va îndrăgosti de Naţl, băiatul lui Huber. Căsătoria dintre cei doi tineri nu este acceptată de cele două familii din cauze sociale, etnice şi religioase. Naţl este neamţ (sas), aparţine burgheziei, este protestant. Persida este româncă, ortodoxă şi săracă. Se ajunge la un compromis. Cei doi tineri se căsătoresc fără prezenţa familiilor şi pleacă cu banii daţi de Huber la Viena, unde Naţl deschide un magazin cu produse de carne. Naţl, din cauza pasiunii pentru Persida, nu şi-a făcut stagiul de călătorie prin diferite ateliere, aşa cum cereau regulamentele breslelor şi nu-şi putea da examenul de meşter. După un timp, cei doi tineri se întorc în Lipova, dar nu sunt acceptaţi. Naţl ia în arendă un han şi Persida devine, treptat, o avară ca şi Mara. Când Persida dă naştere unui băiat, Huber se va hotărî să-i ierte şi să-i ajute. Mara doar le promite că le va da bani.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com