logare  |  registrare

I.L.Caragiale — Vizită

I.L.Caragiale — Vizităzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 13 septembrie 2011
I.L.Caragiale — Vizită
35.77 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

I.L.Caragiale Vizită


a) Schiţa Vizită are ca temă formarea parazitului, componentă a temei generale a momentelor şi schiţelor lui Caragiale, critica societăţii burgheze.

Ideea este că parazitul este modelat în familia burgheză. Ionel, personajul princi­pal, este învăţat de mic să calce toate normele de conduită morală.

          Subiectul este modelul de modelare al parazitului. Doamna Popescu îi expune musafirului preocupările ei de a-i da lui Ionel o educaţie. Parodia este procedeul utilizat de autor, fiindcă tocmai atunci se aud din bucătărie ţipetele servitoarei, care-i cere doamnei Popescu să intervină. Fiind obraznic, Ionel era gata să verse cafeaua .şi să răstoarne maşina cu spirt pentru lacut cafea. Doamna Popescu, în loc să-1 certe, îl ia în braţe şi—1 sărută, întrebându-1: „ Vrei să moară mama?". Răsfăţul îşi arată imediat roadele. Ionel ia o trompetă şi-i sparge timpanele, se urcă pe cal, bate din tobă. Autorul intervine şi-i explică felul în care trebuie să se poarte un maior de roşiori, fiindcă Ionel poartă uniformă de maior de roşiori. Ionel scoate sabia şi atacă servitoarea, care venea cu cafeaua şi dulceaţa. Doamna Popescu intervine şi este lovită cu sabia lângă ochi. In loc să-1 certe sau să-1 pedepsească, doamna Popescu îl pune s-o sărute. Ionel îi răspunde obraznic musafirului, ia chiseaua cu dulceaţă, iese în hol şi-i toarnă dulceaţa în galoşi, ca să nu-şi mai poată scoate pantofii.

          Obrăznicia lui Ionel nu se opreşte aici. El ia ţigări din cutia musafirului, fumează, i se face rău, dar doamna Popescu este încântată: „Scuipă-1 să nu mi-I deochi". Ionel va lua o minge, va lovi ceaşca de cafea a musafirului şi-i va păta hainele. Doamna Popescu în loc să-1 certe pe Ionel, îi spune musafirului: „ —Nu-inimic !iese...". Schiţa este semnificativă pentru felul în care se formează parazitul social.


         b) Parazitul, ca prototip, este studiat de Caragiale cu pasiunea unui om de ştiinţă. Aşa cum biologul urmăreşte o specie într-un anumit climat, tot aşa scriitorul realist urmăreşte tipurile sociale în mediul social, care le formează şi le face posibilă existenţa.

Ionel din Vizită este începutul unei serii. El va fi obişnuit să fie obraznic, răsfăţat, să i se facă toate mofturile, să fie servit, să nu muncească, să nu facă nimic util societăţii, să trăiască pentru el. El trebuie să fie slujit de ceilalţi şi rolul său este să facă mofturi, adică să devină un moftangiu.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com