logare  |  registrare

George Coşbuc — Pasa Hassan

George Coşbuc — Pasa Hassanzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 septembrie 2011
George Coşbuc — Pasa Hassan
38.39 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

George Coşbuc — Pasa Hassan

 

       1. Balada  Paşa Hassan a fost scrisă în 1885 şi publicată în revista Vatra, în 1894. Ea a fost mai apoi inclusă în volumul Cântece de vitejie. In această baladă, George Coşbuc surprinde un episod din bătălia de la Călugăreni din 1595. El mărturiseşte că s-a inspirat dintr-o cronică, care era atribuită lui Constantin Căpitanul şi publicată de Nicolae Bălcescu, în Magazin istoric pentru Dacia (1845), cu titlul Istoriile domnilor Ţării Româneşti:

          „... Hasan-paşa cu Mihnea vodă venea pen pădure să lovească oastea lui Mihai vodă pe denapoi, cărora, prinzându-le de veste, s-au pornit însuşi cu sabia a mână şi vitejii lui după dânsul, au intrat ca lupii în oi, şi când de când era să ajungă pe Hasan-paşa să-1 taie cu mâna lui, însă au scăpat... "

         Balada are deci un caracter realist, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din realitatea istorică. Tema o formează lupta pentru apărarea fiinţei naţionale, iar ideea este că afirmarea conştiinţei naţionale, dragostea fierbinte faţă de ţară a eroilor români s-au exprimat prin nenumărate acte de vitejie. Subiectul redă momentul când Paşa Hassan, însoţit de pretendentul la tron Mihnea Turcitul (care a fost de două ori domn în Ţara Românească (1577-1583 şi 1585-1591), încearcă să-1 lovească pe la spate pe Mihai Viteazul. Voievodul însă sesizează tentativa şi conduce el însuşi grupul de ostaşi, care zdrobeşte detaşamentul condus de Hassan-paşa.

          Vitejia lui Mihai Viteazul şi strategia aplicată la Călugăreni au făcut posibilă victoria micii lui armate. Nicolae Bălcescu, în Istoria românilor supt Mihai Voievod Viteazul, aprecia cam de zece ori mai mare armata turcă. Dar mlaştinile şi drumul îngust nu permiteau armatei turceşti să se desfăşoare. Acest lucru este redat în baladă prin versurile: „Turcirnea-nvrăjbităse rupe de-olaltă/Şi cade-n mocirlă, un val după val". Chiar Sinan Paşa, care obţinuse atâtea victorii, cade de pe pod în mlaştină, încercând să oprească armata turcă, fiindcă voia să se retragă: „Iar fulgerul Sinan, izbit de pe cal, / Se-nchină prin baltă".

        George Coşbuc utilizează chiar imagini din textul cronicii: „Şi intră-n urdie ca lupu-ntre oi, /Şi-o frânge degrabăşi-o bate'napoi/Şi-o vântură toată". El realizează o poezie de profund specific naţional, preluând mituri, tradiţii, obiceiuri, imagini, mo­tive din viaţa poporului român, dar şi din istoria naţională.

2.  Balada Paşa Hassan are un profund caracter romantic, fiindcă propune un erou excepţional, Mihai Viteazul, în împrejurările excepţionale ale luptei de la Călugăreni.


...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com