logare  |  registrare

George Coşbuc — Moartea lui Gelu

George Coşbuc — Moartea lui Geluzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 septembrie 2011
George Coşbuc — Moartea lui Gelu
40.01 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

George Coşbuc Moartea lui Gelu


            1. Moartea lui Gelu este o baladă, care are ca temă lupta pentru apărarea fiinţei naţionale şi pentru afirmarea conştiinţei naţionale. In cartea sa Cuibul invaziilor, Mihail Sadoveanu se ocupă de aceste popoare sălbatice din munţii Altai, Himalaya, din jurul podişului Gobi, fiindcă acolo sunt locurile de unde Lucifer conduce, prin ucenicii săi, procesul de distrugere a lumii în general, a creştinismului în special prin calamităţi, războaie, revoluţii, secte. De aceea tătarii conduşi de Gingis Han, hunii conduşi de Atila, ungurii conduşi de şamani (vrăjitori), masonii conduşi de iniţiaţi, japonezii şi indienii conduşi de demonii zei, budiştii conduşi de Buda nu sunt decât popoarele căzute în stăpânirea demonilor, ca şi egiptenii, grecii, romanii, evreii când se închinau la zei.

          Ungurii vin în vremea hunilor şi se aşază între Volga şi Ural, apoi între Don şi Nipru (anul 830), apoi dincolo de Bug (anul 889). Este consemnat de doi cronicari bizantini faptul că, aflat în misiune la hazari, Chirii este înconjurat de unguri. Peste douăzeci de ani, un conducător maghiar l-a chemat pe Sfântul Metodiu şi-1 roagă să-1 pomenească în rugăciune. Alungaţi de pecenegi şi cumani, ungurii ajung în bazinul Tisei, unde sunt bătuţi de împăratul Otto cel Mare (955). De aceea ei sunt siliţi să caute aliaţi în resturile armatei hunilor lui Atila. In anul 935, patriarhul Teofilact al Constantinopolului îl hirotoneşte pe Ierotei, episcop al ungurilor, ca semn că începuse creştinarea lor ca ortodocşi.

          De aceea cele două fiice ale lui Gyula, Carolda şi Garalta, erau ortodoxe. Garalta se va căsători cu Geyza, un principe maghiar, şi fiul lui Ştefan i-a creştinat pe unguri, fiind numit de aceea Ştefan cel Sfânt (997 - 1038). Acesta, pentru a obţine coroana de rege (1001), trimisă de papa, şi pentru a obţine sprijinul militar, se aliază cu biserica din Apus. Schimbarea valorilor creştine i-a înrăit pe nobilii unguri şi, îndrumaţi de iezuiţi, atacă pe neaşteptate, cu viclenie, pe principii români Menumorut — voievodul Bihariei (Crişana), Vlad — voievodul Banatului, Gelu — voievodul Transilvaniei, sprijiniţi de cavalerii teutoni. Gelu este surprins de atacul neaşteptat al ungurilor, se retrage în cetatea Dobâca, unde a fost prins şi ucis. Penetrarea ungurilor în Transilvania s-a făcut timp de trei secole, prin lupte, şi ajutaţi de secui (SIKI în turcă înseamnă nobil), care sunt o populaţie turcomană, folosită de unguri în scopurile lor agresive.

         Treptat, ungurii le fură românilor cele mai bune pământuri, le distrug bisericile, le ard satele, iar la 1700, sub presiunea iezuită, organizează falsa biserică greco-catolică, silindu-i pe români să treacă sub conducerea bisericii din Apus. De aici o serie de mucenici ca ierarhii Ilie lorest, Sava Brancovici, Sofronie de la Cioara, Iosif de la Partos, Oprea Miclăuş, Visarion Sărai, de aici luptele de la Bobâlna, răscoalele conduse de Horia, Cloşca şi Crişan, de Avram Iancu împotriva comportamentului bestial al ungurilor, secuilor şi germanilor în Transilvania, uniţi prin tratatul Unio Triurn Naţionum (1437). De aceea aceste neamuri s-au lepădat, ca toată biserica din Apus, de Domnul lisus Hristos, de ortodoxie, trecând la catolicism, apoi la protestantism, apoi la satanismul lui BelaKun, la secte, la atei, fiindcă judecata lui Dumnezeu este divină. Fiecărui neam Dumnezeu i-a hotărât locul şi timpul vieţuirii. Orice abatere, cucerire şi un drum spre iad este tâlhărie. Ungurii se vor mântui, când vor redeveni ortodocşi şi se vor considera români, fiindcă toţi cei ce se vor găsi pe teritoriul ţării noastre vor fi judecaţi după rânduiala adusă de Sfântul apostol Andrei.


          2. Moartea lui Gelu este o baladă romantică, fiindcă avem un erou excepţional în împrejurări excepţionale. Avem o evaziune în trecutul istoric şi o exaltare a trecutului glorios, o comuniune dintre om şi natură, ca trăsături ale esteticii romantice. Gelu este o imagine a poporului român, silit să ţină piept valurilor barbare, să ducă o cruce de mucenic a lumii creştine: „Răzleţdin oştirea bătută, /Fugindpe câmpia tăcută, /Căzu de pe cal, de durere, /Pe marginea apei. /Şipiere. /Din rană şi-ar smulge săgeata /Şi n-are putere".

...

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 29.05.2013
    este un referat foarte bun
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net