logare  |  registrare

Clasa Nematoda Rudolphi

Clasa Nematoda  Rudolphizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 14 martie 2011
Nematoda
74.16 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Clasa Nematoda  Rudolphi

Nematodele sau viermii cilindrici se referă la încrengătura Nemathelminthes Schneiter, 1873 şi se caracterizează printr-o cavitate corporală primară foarte bine dezvoltată - celom. Conform numărului de reprezentanţi sînt atestate peste 500 mii de specii, plasându-se pe locul doi, pe primul   fiind insectele. Cea mai mare parte a nematodelor trăiesc în mare, bazine cu apă dulce şi în sol. Însă o bună parte a viermilor cilindrici a trecut la un mod de viaţă parazitar. Animalele, în care parazitează nematodele, sînt foarte variate: începând cu nevertebratele şi terminând cu vertebratele. Multe specii de nematode au devenit paraziţi de plante. Structura nematodelor se caracterizează printr-o monotipie extraordinară. Corpul este cilindric, filiform sau fusiform, mai rar se întâlneşte altă formă (saciform sau periform). Aparatul digestiv se deschide pe extremitatea anterioară cu orificiul bucal, de regulă, dar nu întotdeauna, înconjurat de buze, pe care sînt amplasate organele senzoriale. Nematodele şi-au pierdut definitiv epiteliul ciliat şi derivaţiile lui. Corpul lor este acoperit cu cuticulă sau ornamente diverse fie netede, fie ţepoase. Sub cuticulă sînt situate hipoderma (sau epiteliul din preajma cuticulei) şi un strat de muşchi longitudinali. Segmentare internă nu au. Sunt cu sexe separate (cu excepţia rarelor cazuri de hermafroditism); la mascul ductul genital se deschide în cloacă, iar la femelă - prin orificiu genital.   Există  aparatul  excretor, pentru excreţie servesc vasele laterale, celulele excretorii unice; la unele nematode răpitoare (fam. Mononchidae şi Enoplidae) elementele excretorii sînt dislocate în intestin. Sistemul circulator lipseşte.

Se dezvoltă cu metamorfoză: înainte de apariţia formelor adulte se dezvoltă consecutiv cinci stadii larvare. Trecerea de la un stadiu la altul are loc în procesul năpârlirii. Foarte multe nematode sunt geoparaziţi tipici. Sunt larg răspândiţi biohelminţii, în al căror ciclu de dezvoltare pot participa una sau chiar două gazde intermediare.

Morfologia şi anatomia nematodelor

Forma şi dimensiunile corpului. Nematodele au corpul de formă cilindrică, nesegmentat; alungit filiform sau mai des fusiform; cu diametrul egal sau nu; extremitatea anterioară şi posterioară  fiind ascuţite. Lungimea nematodelor variază în limitele de la 1-2 mm (Trichinella spiralis) până la 1 m (Dioctophyma renale, Dracunculus medinensis) şi mai mult (Placentonema gigantisima). Lungimea corpului relativ la lăţime poate varia puternic. Unele specii (Tetrameres fissispina) au un corp aproape sferiform, în timp ce alte specii (Loa loa) - un corp filiform, fără amprente de segmentare exterioară sau interioară...

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net