logare  |  registrare

Studiul legilor radiaţiei termice. Determinarea emisivităţii radiante a corpurilor

Studiul legilor radiaţiei termice. Determinarea emisivităţii radiante a corpurilorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 22 august 2011
Studiul legilor radiaţiei termice. Determinarea emisivităţii radiante a corpurilor
57.47 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Studiul legilor radiaţiei termice.

Determinarea emisivităţii radiante a corpurilor


Noţiuni teoretice

     Radiaţia electromagnetică emisă de un corp datorită energiei sale interne se numeşte radiaţie termică. O particularitate a radiaţiei termice este aceea, că ea se compune din unde cu lungimi de la 0 la ¥, care formează un spectru continuu. Distribuţia radiaţiei în funcţie de lungimea de undă  depinde de temperatura corpului radiant. La temperaturi joase corpul emite mai ales raze infraroşii. Cu creşterea temperaturii creşte intensitatea radiaţiei, mărindu-se totodată şi partea energiei radiante care revine undelor mai scurte. Problema distribuţiei spectrale a radiaţiei corpurilor încălzite a avut un rol important în dezvoltarea fizicii moderne. Rezolvarea acestei probleme a condus la elaborarea teoriei moderne a luminii.

   Pe cale experimentală s–a stabilit că dacă un corp la o temperatură oarecare emite mai intens radiaţie de anumite lungimi de undă, atunci în aceleaşi condiţii corpul absoarbe mai intens aceleaşi radiaţii.

     S-a constatat, de asemenea, că singurul tip de radiaţie, care se poate afla în echilibru cu corpurile radiante, este radiaţia termică. Aceasta înseamnă că pentru fiecare lungime de undă distribuţia energiei între corp şi radiaţie rămâne invariabilă. Toate celelalte tipuri de radiaţie (reunite sub denumirea generală de luminescenţă) nu sunt radiaţii de echilibru. Pentru aprecierea cantitativă a radiaţiei termice vom introduce o serie de mărimi caracteristice. Emitanţa totală  care reprezintă fluxul de energie emis de unitatea de suprafaţă a corpului radiant în toate direcţiile   R= Ф/S,       unde ф este fluxul radiant, adică energia radiantă de corp în unitatea de timp în toata direcţiile, S-aria suprafeţei radiante a corpului.

Această mărime este numită emitanţă totală (sau integrală), deoarece radiaţia termică cuprinde toate lungimile de undă. Emitanţa totală se exprimă în Watt pe metru pătrat (W/m2).

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net