logare  |  registrare

Studiul fenomenului de difracţie a luminii pe reţeaua de difracţie

Studiul fenomenului de difracţie  a luminii pe reţeaua de difracţiezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 20 august 2011
Studiul fenomenului de difracţie a luminii pe reţeaua de difracţie
93.43 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Studiul fenomenului de difracţie a luminii pe reţeaua de difracţie


Metoda zonelor lui Fresnel

      Calculul interferenţei un-delor secun-dare repre-zintă în caz general o com-plicată pro-blemă mate-matică. Pro-blema se sim-plifică con-siderabil când se foloseşte metoda zonelor lui Fresnel. Fie o undă sferică ce se va propaga într-un mediu omogen şi izotrop de la o sursă punctiformă S (fig. 2.1). Vom calcula amplitudinea oscilaţiei luminoase excitate în punctul P. În conformitate cu principiul Huygens – Fresnel, toate punctele frontului de undă F ce reprezintă o suprafaţă sferică de rază a sunt centre de unde sferice secundare. Vom diviza suprafaţa de undă F în zone inelare (zonele lui Fresnel) astfel ca distanţele de la marginile zonelor învecinate până la punctul P să difere cu ...


Principiul Huygens – Fresnel

     Difracţia cuprinde fenomenele legate de devierea razelor de lumină la propagarea lor într-un mediu cu neomogenităţi pronunţate (orificii, paravane ş.a.). Datorită difracţiei undele luminoase ocolesc obstacolele şi pătrund în regiunea umbrei geometrice. Abaterea luminii de la propagarea rectilinie poate fi explicată cu ajutorul principiului Huygens - Fresnel.

     Conform acestui principiu, orice punct până la care ajunge unda luminoasă devine centrul unei noi unde sferice secundare elementare, astfel încât înfăşurătoarea tuturor acestor unde elementare va fi un front de undă într-un moment ulterior.

     Suprafaţa ce separă spaţiul antrenat în procesul ondulatoriu de restul spaţiului, în care oscilaţiile încă nu au luat naştere, se numeşte front de undă. Suprafaţa de undă este locul geometric al punctelor mediului ce oscilează în aceeaşi fază

Sursele de unde secundare sunt coerente (toate punctele frontului de undă oscilează în aceeaşi fază şi cu aceeaşi frecvenţă) şi, deci, sunt coerente şi undele secundare, care la suprapunere vor interfera.

 

Reţeaua de difracţie

Difracţia Fraunhofer pe o fantă îngustă 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com