logare  |  registrare

Woodrow Wilson

Woodrow Wilsonzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 11 februarie 2014
Wodrow Wilson
elaborat de st. Croitori Dorina
56.87 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Teoria lui Woodrow Wilson

CUPRINS:

 

  1. 1.NECESITATEA STUDIERII ADMINISTRATIEI PUBLICE. PREMISELE APARITIEI TEORIILOR ADMINISTRATIVE
  1. 2.IMPORTANTA UNEI DOCTRINE IN STUDIUL UNEI STIINTE. APORTUL DOCTRINEI AMERICANE IN STUDIUL ADMINISTRATIEI PUBLICE
  1. 3. TEORIA LUI WOODROW WILSON( INTEMEETORUL STIINTEI ADMINISTRATIEI)
  1. 4. TEORIA LUI WOODROW WILSON –ATIT  APRECIATA CIT SI CRITICATA
  1. 5. BIBLIOGRAFIE

         ANEXA


  1. 1. NECESITATEA STUDIERII ADMINISTRATIEI PUBLICE. PREMISELE APARITIEI TEORIILOR ADMINISTRATIVE

“In uzanta curenta, administratia publica este expresia generica care desemneaza intregul grup de activitati cu rol in stabilirea si implementarea politicilor publice.”

Cole Blease Graham, Jr. and Steven W. Hays, Managing the Public Organization (1986)

 Fenomenul administrativ a fost studiat din momentul in care el a aparut.Pentru inceput el a capatat aprecieri in gindirea filosofica. Viziunile asupra administratiei si actului de guvernare au evoluat pe parcursul  istoriei. Asupra lor au influientat conditiile concret istorice de ordin economic, social, politic           

In domeniul economic in secolele XVII-XVIII se resimte un process al dezvoltarii fortelor de productie, care capata un caracter burghez de productie tot mai pronuntat. Relatiile capitaliste de productie atrag dupa sine modificari in structura sociala a populatiei si in rolul pe care il joaca diferite paturi sociale, cum ar fi : burghezia, muncitorii salariati , etc in noile conditii istorice.   

Aparitia uniunilor profesorale si lupta pentru largirea drepturilor economice, politice si de alta natura duc treptat la aparitia sis i cristalizarea sistemelor electorale. Acestea, de rind cu aparitia partidelor politice au influientat la mult asupra evolutiei actului de guvernare, elaborarea mecanismelor de formare si functionare a puterii de stat si respectiv modalitatile de functionare a administratiei publice.

Practica administrativa impune necesitatea cercetarii fenomenului administrative intr-o abordare complexa.Aceasta sarcina poate fi realizata de catre o stiinta specializat, care cu timpul devine stiinta administratiei. Aceasta stiinta a aparut si s-a dezvoltat treptat pe arsenalul theoretic si conceptual acumulat pe parcursul istoriei, privind viziunile asupra guvernarii si administratiei. La baza aparitiei si dezvoltarii stiintei administratiei stau viziunile doctrinaire anterioare.Pentru studierea administratiei publice  trebuie sa vorbim de precursorii stiintei administratiei, de acei reprezentanti, care alcatuiesc veriga initiala in studierea specializata a administratiei publice.

  1. 1.      TEORIA LUI WOODROW WILSON( INTEMEETORUL STIINTEI ADMINISTRATIEI)

,,Politica noastra trebuie sa reprezinte piatra de temelie a oricarei teorii. Principiile de baza ale administratiei publice in America trebuie sa fie principiile a caror esenta o constituie insasi politica democratica.”Woodrow Wilson

 

“In mod traditional, administratia publica este considerata ca fiind partea operativa a statului. Ea trebuie sa includa toate activitatile cu rol in materializarea politicilor functionarilor alesi si unele activitati de dezvoltare a acestor politici. Administratia publica este tot ceea ce urmeaza ultimei promisiuni electorale si aclamatiilor din noaptea alegerii.”  

        Grover Starling, Managing the Public Sector (Editia a III-a, 1986)

“Administratia publica:

1.   reprezinta un efort de grup intr-un cadru public;

2.   acopera toate ramurile - executiva, legislativa si juridica- precum si relatiile dintre ele;

3.   are un rol important in formularea politicii publice facind astfel parte din procesul politic;

4.   se deosebeste in mod semnificativ de administratia privata;

5.   este strins legata de numeroase grupuri private si indivizi care presteaza servicii comunitatii.”

     Felix A. Nigro si Lloyd G. Nigro, Modern Public Administration (Editia a II, 1989)

“Administratia publica consta in utilizarea teoriilor si proceselor manageriale, politice si legale pentru indeplinirea mandatelor legislative, executive si juridice de asigurare a functiilor de reglementare si de deservire a intregii societati sau a unor segmente ale ei.”

David H. Rosenbloom si Deborah D. Goldman, Public Administration Understanding Management, Politics, and Law in the Public Sector (Editia a II-a, 1989)

“Administratia publica se ocupa, in primul rind, de organizarea politicilor si programelor statului precum si de comportamentul functionarilor (de obicei nealesi care raspund in mod formal de conduita lor.”

Charles H. Leine Public Administration Challenges, Choices, Consequences (1990)

”Practicarea administratiei publice presupune reconcilierea dinamica a diferitelor forte in eforturile statului de administrare a politicilor si programelor publice”

Melin J. Dubnick and Barbara S. Romzek Public Administration Challenges, Choices, Consequences (1990)

“Administratia publica se ocupa de programele publice”.

Robert B. Denhardt Public Administration: An Action Orientation (1995)

“Administratia publica poate fi definita ca fiind toate procesele, organizatiile si indivizii (ultimii actionind in functie de pozitiile si rolurile lor sociale) asociate cu aplicarea legilor si a altor regulamente adoptate sau emise de ramurile legislativa, executiva si juridica. “

George J. Gordon and Michael E. Milakoich, Public Administration in America (1995)

 

 Aceste incercari de definire a administratiei publice par sa o identifice, in general, cu urmatoarele aspecte:

1. ramura executiva a administratiei (avind legaturi importante cu ramurile legislativa si juridical);

2. formularea si implementarea  politicilor publice;

3. implicarea intr-o varietate de probleme privind comportamentul uman si efortul uman de cooperare;

4. un domeniu care se diferentiaza in multe privinte de administratia privata;

5. producerea de bunuri si servicii publice;

6. cu radacini bine infipte in jurisprudenta si cu rol in aplicarea legilor.

            Incercarea de a prezenta administratia publica in detalii mai specifice pare sa fie, totusi, fara rezultat, dupa parerea unor specialisti printre care si Harold Stein. Urmatoarele variabile si complexitati ale administratiei publice transforma aproape fiecare situatie administrativa intr-un eveniment unic, eludind orice clasificare foarte sistematica. Dupa cum noteaza Harold Stein “Administratia publica este un domeniu in care fiecare persoana se auto-codifica si auto-clasifica iar categoriile adoptate trebuie considerate ca fiind relativ efemere”.

            Pentru unii scriitori ca Frederick C. Mosher, caracterul imperceptibil al esentei disciplinare in cazul administratiei publice da subiectului forta si fascinatie, cercetatorii trebuind sa se inspire din multe domenii si discipline precum si din propriile lor resurse pentru a putea rezolva o problema administrativa speciala. Asa cum scrie Mosher: “Poate e cel mai bine ca administratia publica sa nu fie definita. Este mai mult un domeniu de interes decit o disciplina, mai mult un punct central decit o stiinta separata. Are in mod imperios un caracter interdisciplinar. Frontierele suprapuse sau vagi ar trebui considerate ca fiind o solutie, desi ii deranjeaza pe cei cu mintea ordonata“.

            Dar pentru altii, printre care si Robert S. Parker, frustrarile pe care le ai ocupindu-te de o disciplina atit de haotica dispar in fata unui domeniu de studiu dezvoltat si plin de satisfactii. “Nu exista nici un alt subiect ca administratia publica“, scrie Parker. “Nici o stiinta sau arta nu poate fi identificata sub acest nume, dar si mai putin vreo competenta sau disciplina intelectuala coerenta. Termenul nu are nici o legatura cu lumea gindirii sistematice … El nu ofera in sine nici o oportunitate promitatoare pentru largirea si clasificarea oricarui aspect al cunoasterii stiintifice”.

In ciuda evaluarii pesimiste a statutului prezent si viitor al administratiei publice prezentate de Parker, multi specialisti continua cautarea unei definitii a domeniului unanim acceptate atit in aplicatiile sale academice cit si in cele profesionale. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net