logare  |  registrare

Protocoale de poştă electronică POP3, SMTP şi IMAP

Protocoale de poştă electronică POP3, SMTP şi IMAPzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 08 august 2011
Protocoale de poştă electronică POP3, SMTP şi IMAP
155.6 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

1.  Poşta electronică (e - mail)

Milioane de oameni sunt conectati într-un fel sau altul la reţeaua Internet şi pot trimite mesaje prin intermediul poştei electronice către aproape orice utilizator.

 Poşta electronică  (electronic mail)  reprezinta un instrument puternic şi complex, care permite unui utilizator să trimită orice document creat pe un calculator către oricine are o adresă e-mail. Mesajele e - mail pot conţine text, grafică, alte fişiere ataşate, secvenţe audio sau video.

În general pentru a putea transmite un mesaj prin intermediul poştei electronice aveţi nevoie de un calculator; un modem care să conecteze calculatorul la reţeaua telefonică; un program software care va permite utilizarea acestui serviciu de Internet; un acces la Internet, oferit de un provider sau de un serviciu online, şi o adresă de e - mail. Mesajul pe care doriţi să-l transmiteti este preluat în reţeaua Internet de către un server şi apoi livrat calculatorului menţionat în adresa de e-mail.

Presupunem că avem calculatorul, modemul, şi serviciile oferite de un provider. Cum este alcătuită o adresă de e-mail ?

Adresa de poştă electronică este o adresă Internet care este formata din două părţi , desparţite de caracterul @; prima parte a adresei reprezintă numele de conectare a persoanei careia îi este destinat mesajul (ID_pers), iar a doua parte reprezintă denumirea domeniului din care face parte persoana (identifică nodul destinaţie - adresa_nod). Sintaxa generală a unei adrese de poştă electronică este:  ID_pers@adresa_nod.

 

2.     Protocolul POP3

Protocolul utilizat pentru extragerea mesajelor unui utilizator de pe un calculator server care îi gestionează casuţa poştală se numeşte POP3 (Post Office Protocol Version 3). Portul TCP standard pentru protocolul POP3 este 110.  Rolul acestui protocol este de a permite utilizatorilor să îşi aducă mesajele de pe calculatorul server (care are rolul de oficiu poştal) pe propriul calculator.

Etapa de recepţionare a unui e-mail presupune că utilizatorul căruia îi este destinat mesajul să pornească aplicaţia client pentru serviciul de poştă electronică  şi să îi specifice acesteia să extragă de pe calculatorul server (care are rolul de oficiu poştal) noile mesaje asociate căsuţei sale poştale.

Protocolul POP3 defineşte un limbaj de comunicare între procesul care cere informaţiile (client) şi procesul care executa comenzile şi transmite mesajele cerute de către client (server).

Principalele avantaje oferite de către acest protocol sunt:

1) Extragerea mesajelor de pe calculatorul server;

 2) Ştergerea mesajelor (care au fost sau nu recepţionate) de pe calculatorul server;

 3) Posibilitate utilizării versiunii securizate, POPS3, care criptează informaţiile transmise între procesul client şi procesul server, pentru a preveni astfel interceptarea acestora.

Comunicaţia între procesul client şi procesul server se efectuează in modul urmator: clientul trimite o comanda  serverului, acesta o execută şi returnează clientului un cod numeric.

Comenzile POP3 constă  din codul comenzii format din patru litere şi urmat opţional de un parametru. Acestea pot fi scrise atît cu minuscule cît şi cu majuscule şi reprezintă o combinaţie de prescurtări de cuvinte specifice din limba engleză. 

3.     Protocolul SMTP

4.    Protocolul IMAP

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com