logare  |  registrare

Controlul asupra administratiei

Controlul asupra administratieizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 22 decembrie 2012
Controlul asupra administratiei
Autor: OLya
53.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Controlul asupra administratiei

 

Nevoia de a controla birocraţia reflectă un spectru larg de preocupări. Cea mai importantă este că o birocraţie necontrolată implică abandonarea guvernării reprezentative şi responsabile. Pentru ca democraţia politică să fie funcţională, oficialii numiţi trebuie să dea socoteală într-un mod oarecare politicienilor care, la rândul lor, sunt responsabili în faţa electoratului. Una dintre criticile constante aduse democraţiei de tip libereal este că în spatele faţadei oferite de competiţia partinică şi de responsabilitatea publică se află puterea ascunsă a birocraţiei care nu este responsabilă în faţa nimănui. De aceea trebuie stabilite garanţii împotriva corupţiei, proastei administrări şi a exercitării arbitrare a puterii.


Controlul politic mai este necesar şi pentru a asigura eficienţa administraţiei, care ar putea fi preocupată doar de confortul profesional şi de securitatea materială, cât şi din nevoia de a rezista presiunilor centrifugale ale departamentalismului. Birocraţii, la rândul lor, ar putea susţine că nu este necesar un control extern având în vedere auto-disciplina impusă de standardele profesionale foarte stricte şi de ethosul adânc înrădăcinat al al serviciului public, mai ales în ţări ca Germania, Franţa, India, Japonia şi Marea Britanie. Pe de altă patre însă, o asemenea cultură a servicului public poate fi mai curând o parte a problemei decât o parte a soluţiei. Ea poate ascunde aroganţa bazată pe credinţa că „funcţionarii ştiu cel mai bine”. Principalele forme de control asupra administraţiei sunt următoarele:

  1.Crearea unor mecanisme pentru asigurarea responsabilităţii politice;

  2.Politizarea serviciului public;

  3.Construcţia unor contra-birocraţii.

 

            Responsabilitatea politică

Birocraţia statală poate fi făcută responsabilă faţă de executivul politic, faţă de parlament, faţă de sistemul juridic sau faţă de cetăţeni. Executivul politic este, în mod evident, cel mai important deintre aceste organisme, pentru că poartă responsabilitatea guvernării şi lucrează în strânsă legătură cu administraţia. Cel mai elaborat sistem de control executiv al administraţiei a fost în ţările cu regim comunist, unde a fost construită o reţea ierarhizată de organe de partid pentru a conduce în paralel cu administraţia de stat şi pentru a o superviza. Totuşi, oricât de complexă şi de extinsă ar fi fost maşinăria guvernării, chiar şi partidul unic a eşuat în împiedicarea birocraţiei de a-şi dezvolta propriile interese sau de a acţiona în sprijinul anumitor interese economice, sociale sau regionale.


În democraţiile de tip occidental şi în special în cele parlamentare, controlul politic depinde în mare măsură de respectarea a ceea ce se numeşte responsabilitate ministerială. Responsabilitatea ministerială a fost dezvoltată în forma sa cea mai radicală în Marea Britanie, acolo unde funcţionarii publici sunt responsabili în mod exclusiv faţă de ministrul lor, deci faţă de guvernul care se află la putere. Posibilitatea acestei concepţii de a asigura controlul politic este îngreunată de trei factori. Primul, pomenit deja, este faptul că dimensiunea şi complexitatea birocraţiei moderne fac din controlul ministerial ceva aproape imposibil. Al doilea factor este că miniştrii nu doresc să demisioneze şi să îşi sacrifice cariera politică ca urmare a unor greşeli făcute de nişte funcţionari subordonaţi lor sau chiar de către ei înşişi, iar prim-miniştrii sunt reticenţi în încurajarea demisiilor care ar putea crea o imagine negativă guvernului. Al treilea factor este că, în general, parlamentului îi lipseşte expertiza tehnică şi voinţa politică de a supune fiecare ministru sau fiecare funcţionar public unui control efectiv.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com