logare  |  registrare

Fenomene termice

Fenomene termicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 07 decembrie 2012
Fenomene termice
69 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Fenomene termice

 

Prin fenomen termic înţelegem, în general, orice fenomen fizic legat de mişcarea complet dezordonată care se manifestă la nivel molecular. Fenomene fizice cum sunt: variaţia proprietăţilor fizice ale substanţei la încălzirea sau răcirea ei, schimbul de căldură dintre corpurile încălzite diferit, transformarea căldurii (obţinută prin arderea combustibililor) în lucru mecanic, etc. constituie exemple de fenomene termice.

Temperatura unui corp este direct legată de agitaţia moleculelor lui. Cu cât agitaţia moleculară este mai mare, cu atât temperatura este mai mare. Mişcarea dezordonată a moleculelor se numeşte agitaţie termică.

O serie întreagă de experienţe efectuate cu corpuri, aflate în diferite stări de agregare, au pus în evidenţă mişcarea de agitaţie permanentă a moleculelor oricărui corp.

Într-un cilindru de sticlă se introduce un gaz colorat, mai greu decât aerul (de exemplu dioxid de azot, un gaz de culoare roşie). Se acoperă cilindrul cu un capac (o placă de metal sau de sticlă). Peste capac se aşează, cu gura în jos, un alt cilindru, identic cu primul, care conţine aer.         

Agitaţia termică nu este produsă de o cauză exterioară (este spontană), ea nu încetează niciodată şi creşte odată cu mărirea temperaturii.

Energia internă a unui corp este suma dintre energiile cinetice ale tuturor moleculelor datorată mişcării de agitaţie termică şi energiile potenţiale ale lor.

Energia internă a corpurilor se poate modifica prin schimb de căldură.

Corpurile care pot schimba căldură între ele sunt în contact termic.

Când două corpuri aflate la temperaturi diferite sunt puse în contact termic ele schimbă căldură. Căldura trece de la cel cu temperatura mai ridicată la cel cu temperatură mai scăzută. Temperaturile corpurilor care se pun în contact termic determină sensul în care se face schimbul de căldură. Schimbul de căldură încetează când temperaturile devin egale, deci corpurile au ajuns la echilibru termic.

Punem un pahar de sticlă subţire, umplut cu apă rece, într-un vas cu apă fierbinte. Introducem în fiecare vas câte un termoscop (cu alcool).Aşteptăm un timp scurt, după care urmărim nivelul alcoolului în cele două vase.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net