logare  |  registrare

Despre fericire

Despre fericirezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 noiembrie 2012
Despre fericire
28 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 56
Descriere

Despre fericire


În stabilirea posibilăţii, imposibilităţii sau a absurdităţii atingerii idealului fericirii au purces filosofi, clerici şi chiar oameni simpli încă de la “începuturi”. Afirmaţia că aceste “începuturi” coincid cu începuturile filosofiei ar fi o calomnie pentru ca nu se poate afirma că, discutând despre fericire, discipolii lui Cristos o discutau din punct de vedere  filosofic.

Este un termen care, chiar şi in viziune filosofica, implică accepţiuni multiple şi totalmente diferite. Nu se poate da o definiţie exacta, pentru ca filosofia însăşi este o ştiinţa relativa. Ceea ce însă este comun tuturor filosofilor privind fericirea este că aceasta reprezintă un ideal urmărit, fără absolut nici o exceptie, de fiecare persoană in parte, fie începând cu cel mai înverşunat pesimist până la optimistul cel mai pur, fie începând cu omul cel mai simplu până la cel mai învăţat dintre filosofi.

Dar, este oare un ideal posibil sau însăşi definiţia de ideal ne opreşte în a vedea fericirea ca pe o certitudine?  Asta numai dacă idealul este identificat cu absolutul, intangibil şi el. Oare a tinde spre absolut, înseamnă a tinde spre fericire, şi indiferent de originea absolutului atingerea lui se va identifica iminent cu această stare de beatitudine perfectă?

Ideal, absolut, perfecţiune sunt termeni ce s-au cerut folosiţi în formularea întrebarilor şi încercărilor de a defini fericirea. Fiecare dintre ei se identifică rând pe rând cu o imposibilitate. Ori asta nu face oare din fericirea însăşi doar o himeră pentru naivi? Îşi mai au măcar rostul încercările de a defini căi întortocheate şi impregnate de absurditate pentru atingerea ei?

Răspunsul se cere a fi afirmativ nu în speranţa unei atingeri întârziate a acestui ideal, ci pentru menţinerea puterii noastre de a continua să trăim în deplinătatea facultăţilor noastre mintale. Închipuiţi-vă o lume în care toţi sunt conştienţi că fericirea este imposibil de atins, conştienţi de faptul că este posibilă doar atingerea unui surogat al fericirii, o lume care nu poate trăi fără certitudini şi fără speranţe, care nu suportă şi nu acceptă surogatul. Este adevărat că aveţi în imagine o lume de nebuni adânciţi în depresie, o lume care nu ştie nici măcar să zâmbească?

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com