logare  |  registrare

Efectul electrotermic

Efectul electrotermiczoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 21 noiembrie 2012
Efectul electrotermic
71 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Efectul electrotermic

 

Prima aplicaţie industrială a efectului electrotermic a fost iluminatul electric. Ea datează din anul 1882, an în care prima uzină electrică, construită de Edison, a alimentat 13000 de lămpi.

 

PRODUCEREA EFECTULUI ELECTROTERMIC

 

În anul 1801 Davy a observat că unind polii unei baterii printr-un fir subţire de platină, acesta se poate încălzi până la roşu. Fenomenul observat constituie efectul termic al curentului electric. El a stat la baza procesului tehnic realizat la sfârşitul secolului al XIX-lea, progres constând în introducerea iluminatului electric.

În experimentul care urmează vom pune în evidenţă acest fenomen într-un fir de nichelină.

 

EXPERIMENTUL  I

 

Alcătuiţi un circuit dintr-un alimentator, un întrerupător şi un fir de nichelină spiralat, cu rezistenţă de circa 6Ω, fixat pe un suport.

 

Alimentaţi circuitul la tensiunea de 2V şi închideţi întrerupătorul. Prindeţi rezistorul spiralat cu degetele. Veţi simţi degajarea de căldură. Deschideţi circuitul  şi degajarea căldurii încetează. În timpul experimentului atingeţi şi conductorii de legătură. Veţi constata că aceştia nu se încălzesc. Repetaţi experimentul, la aceiaşi tensiune, dar în curent alternativ. Fenomenul va fi acelaşi.

 

Un conductor metalic prin care se stabileşte un curent electric degajă căldură .

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net