logare  |  registrare

Numaratoare

Numaratoarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 28 aprilie 2011
Numaratoare
231.34 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Numaratoare


       Numărătoarele sunt circuite secvenţiale utilizate pentru contorizarea impulsurilor aplicate la intrarea acestora. Nu au intrări de date, deci tranziţiile se efectuează după o anumită regulă, numai pe baza stării prezente. Pentru fiecare număr din gama de numărare, există câte o stare distinctă a numărătorului. Capacitatea de numărare este dată de numărul stărilor distincte pe care le are numărătorul.

Numărătoarele se pot realiza cu ajutorul bistabilelor  şi a porţilor logice, cele din urmă având rolul de a stabili modul corect în care numărătorul îşi schimbă stările în procesul de numărare. Numărul stărilor distincte ale unui numărător format din n bista. Fiecărei stări i se poate asocia câte un, deci numărătorul este modulo 2nbile este 2n cuvânt de cod binar de lungime n, reprezentând ieşirile celor n bistabile pentru starea dată a numărătorului.


1. Numărătoare asincrone

    În cazul numărătoarelor asincrone, bistabilele nu comută simultan sub acţiunea unui semnal de tact comun, ci ieşirea unui bistabil va determina comutarea unui alt bistabil.

Considerăm realizarea unui numărător binar de 4 biţi. Pentru aceasta întocmim un tabel cu succesiunea numerelor binare crescătoare de 4 biţi, care constituie ieşirile torului celor 4 bistabile. Fiecare cuvânt de ieşire corespunde unei stări a numărătorului.

...


           2. Numărătoare sincrone

      În cazul numărătoarelor sincrone, impulsurile de tact sunt aplicate simultan la toate bistabilele, care vor comuta în acelaşi timp, deci nu succesiv ca în cazul numărătoarelor asincrone. Se elimină astfel întârzierile cumulative datorită bistabilelor, frecvenţa de lucru nefiind limitată decât de întârzierea datorată unui singur bistabil  şi de întârzierea introdusă de porţile logice adăugate.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net