logare  |  registrare

Caracteristicile managementului public

Caracteristicile managementului publiczoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 08 noiembrie 2012
Caracteristicile managementului public
44.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Caracteristicile managementului public

 

Managementului public îi sunt specifice o serie de particularităţi care îi conferă individualitate şi-n acelaşi timp ne ajută să-i delimităm şi să-i înţelegem conţinutul.

În literatura de specialitate au fost evidenţiate următoarele caracteristici ale managementului public: caracterul politic, caracterul integrator, caracterul complex, caracterul de diversitate şi caracterul de sinteză, redate schematic în Figura nr.l.

desen

 

Caracterul politic

         În mod indubitabil managementul public se află sub cupola factorului politic, realitate atestată de modul de constituire al autorităţilor care formează sistemul administraţiei publice şi din atribuţiile pe care le exercită aceste autorităţi.

     Astfel, indiferent de sistemul politic şi forma de guvernământ după care este organizat un stat sau altul, guvernele se constituie ca urmare a “jocului politic” rezultat din alegerile parlamentare.

    În plan local şi regional, autorităţile administraţiei publice (consiliile locale, judeţene şi primarii) se aleg în mod democratic, pe baza propunerilor formulate de partidele politice.

     În România, potrivit art. 103 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care a obţinut majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Acesta are obligaţia ca în termen de 10 zile de la desemnare, să prezinte Parlamentului lista cu membrii Guvernului şi Programul de Guvernare, în vederea obţinerii votului de încredere.

    Programul de guvernare, după ce a primit girul Parlamentului este un act eminamente politic, în baza căruia Guvernul îşi va orienta managementul public.

    Întrucât managementul public se realizează în plan central de către Guvern, iar în plan local de către consiliile locale, consiliile judeţene şi primari, este de necontestat caracterul politic al acestuia.

        

Caracterul integrator

     Managementul public studiază procesele şi relaţiile de management care se formează în cadrul administraţiei publice, în scopul de a identifica soluţiile de perfecţionare şi raţionalizare a sistemului administrativ. Pentru ca acest obiectiv să se poată materializa, managementul public trebuie să se manifeste la nivelul fiecărei organizaţii publice sub aspectul planificării, organizării, coordonării, antrenării şi conducerii compartimentelor funcţionale.

Acest caracter este complementar celui de interdisciplinaritate, managementul public constituindu-se în terenul de absorbţie şi integrare a elementelor de noutate furnizate de alte ştiinţe precum: informatica, sociologia, matematica, ştiinţele economice, dreptul etc.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com