logare  |  registrare

Caracteristicile analizei de politici publice

Caracteristicile analizei de politici publicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 08 noiembrie 2012
Caracteristicile analizei de politici publice
37.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Caracteristicile analizei de politici publice

 

O atentie deosebita trebuie acordata managementului implementarii de politici publice. Procesul de management strategic in abordarea politicii publice poate fi privit ca un proces ciclic, cuprinzand cativa pasi importanti:

  * Crearea unui cadru de dezbatere si analiza a strategiei de implementare a politicii publice

  * Analiza situatiei politicii publice, incluzand analiza mediului politic si birocratic, continutul politicii publice, analiza asteptarilor si resurselor grupurilor interesate in rezultatele deciziei de politica publica (stakeholderi)

  * Identificarea problemelor strategice

  * Design de politica publica si strategia de implementare

  * Design pentru procesul de monitorizare si evaluare a politicii publice in asa fel incat sa se poata face eventualele ajustari necesare.

 

   Implementarea  de politici publice nu reprezinta un proces simplu, mecanic de punere in practica a deciziilor. Implementarea  politicilor publice reprezinta un proces in sine, o secventa specifica a ciclului de realizare a politicii publice, de reusita careia depinde succesul general al politicii publice in cauza.

   Faza de implementare a politicii publice marcheaza elementul de reforma adus de politica publica, da substanta deciziilor de schimbare a status-quo-ului unei politici considerate ca necesitand schimbare sau in implementarea unei politici publice noi.

   Prin implementarea deciziilor de alocare de resurse (materiale, financiare, simbolice sau logistice) in vederea rezolvarii unei probleme sociale identificate si transpuse in limbaj politic pe agenda factorilor de decizie, se vor crea efecte in mediul specific politicii publice respective. Cu alte cuvinte, se va altera staus quo-ul politicii publice initiale (se va schimba ceva) sau se vor produce schimbari pentru persoane si grupuri vizate de o politica publica noua.

 

Specific pentru faza de implementare recomandam managerilor din sectorul public utilizarea analizei caracteristicilor politicii publice (Policy Characteristics Analysis). Acest tip de analiza reprezinta un instrument de lucru foarte util pentru intelegerea dimensiunii si dinamicii politicii publice, mediului in care politica publica opereaza, suportului sau opozitiei din partea publicului sau administratiei. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com