logare  |  registrare

Etica inginerească

Etica inginereascăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 22 aprilie 2011
Etica inginereasca
15.89 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Etica inginerească Etica inginerească este ramura eticii aplicate,care examinează şi stabileşte standardele pentru obligaţiile inginerilor faţă de public,faţă de clienţi,angajaţi şi profesie.

     Ingineria nu are un sistem unic,uniform sau standard de conduită etică în întregul domeniu.Abordările etice variază oarecum de disciplină şi de jurisdicţie,dar cel mai mult sunt influenţate în cazul în care inginerii furnizează în mod independent servicii profesionale pentru clienţi,sau public dacă este angajat în serviciul guvernului,sau dacă acesta este angajat la o întreprindere ce crează produse pentru vînzare.


     În Statele Unite cei din prima categorie sunt de obicei ingineri profesionişti licenţiaţi,sunt reglementaţi prin statut şi au în general coduri de etică profesională.Cei din urmă,care lucrează ca ingineri în industrie sunt guvernaţi de diferite legi,inclusiv whistleblowing şi legile cu putere de răspundere pentru produs, şi, adesea se bazează pe principiile eticii de afaceri mai degrabă decît cele ale eticii inginereşti.


1.1 Professional and Chartered engineers


     Inginerii diplomaţi se evidenţiază prin faptul că ei au primit o licenţă, charter sau registration form din partea unei organizaţii guvernamentale sau autoritate charter-granting. Deci ei se supun regulamentelor precum şi alte profesii.

     Profesionalii şi chatered engineers au avantajul unei influenţe mari asupra regulamentelor profesionale. De multe ori ei sunt autorii a codurilor de etice folosite de unele organizaţii de profil. De multe ori aceşti ingineri în practica personală, dar nu întotdeauna, ajung în relaţia tradiţională profesional-client. Inginerii angajaţi în organizaţii guvernamentale ajung de cealaltă parte a acestei relaţii.

     Inginerii din industrie, uneori numiţi şi „ingineri licenţiaţi” în SUA, dacă ei deţin licenţa(ce noi vom primi după anul 4), nu sunt acreditaţi de agenţiile guvernamentale. Relaţia lor profesională se aseamănă mai mult cu relaţia angajat-angajat.


     În ciuda direcţiilor profesionale diferite, inginerii din industrie sau sectorul privat se întîlnesc cu aceleaşi probleme şi ajung la aceleaşi concluzii. O cocietate de ingineri americana, Societatea Naţională a Inginerilor Profesionali (NSPE), a căutat să extindă licenţele profesionalilor şi un cod etic într-un domeniu, indiferent de area practicii sau sectorul profesiei.

...

1.2 Codurile actuale de etică

1.3 Principiile generale

1.4 Primul principiu

1.5 Whistleblowing –Activismul

1.6 Alte probleme etice

1.7 Începutul Secolului XX şi punctul de cotitură

1.8 Probleme etice actuale

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com