logare  |  registrare

Analiza politicilor publice pentru manageri. Responsabilitatea

Analiza politicilor publice pentru manageri. Responsabilitateazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 29 septembrie 2012
Analiza politicilor publice pentru manageri. Responsabilitatea
Autor: Olya
54.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Analiza politicilor publice pentru manageri. Responsabilitatea


         Prin politica se intelege o decizie formala a unei autoritati legitim alese care se adopta intr-un cadru formal, conform unor proceduri dinainte stabilite. Termenii de  “ politica publica” si “ analiza politicilor publice” au inceput sa fie tot mai des folositi in anii ’60, pe masura ce Guvernul American a inceput sa rezolve problema conflictului rasial cu care se confrunta in acea perioada, astfel incat cei mai multi americani care lucrau in stiintele politice si sociale au intrat in arena politica, nu in calitate de politicieni sau birocrati, ci ca experti in evaluarea programelor publice.

         In prezent interesul cetatenilor  pentru politicile  publice a crescut, acestia asteptand de la Guvern sa elaboreze politici publice de calitate, folosind cat mai rational resursele necesare.

         Asadar, o politica publica presupune existenta unui obiectiv  cu o recunoastere larga in comunitate si care impulsioneaza declansarea procesului prin care parerile si interesele celor ce se regasesc in obiectivul fixat sunt aduse laolalta, realizandu-se astfel, un loc comun al comunitatilor, grupurilor si cetatenilor, si care reprezinta spatiul public tinta al politicii.

        Analiza politicilor reprezinta o orientare pragmatica ce identifica politica cu un program de actiune al autoritatilor publice intr-un domeniu determinat de activitate.

         Analiza politicilor publice include si responsabilitatea pe care autoritatile trebuie sa si-o asume in cazul unui esec  al politicii demarate. Astfel responsabilitatea are legatura cu eficienta administratiei publice si  modul in care aceasta rezolva problemele societatii.

      Responsabilitatea poate apartine Parlamentului, Guvernului, Justitiei, cetatenilor, organizatiilor civile, etc

...

        La incheierea mandatului Guvernului, cu 60 de zile inainte de organizarea alegerilor parlamentare, pe site-ul Guvernului va trebui publicat un raport privind situatia economica si bugetara la final de mandat. In perioada premergatoare alegerilor locale, liderii partidelor politice parlamentare vor putea solicita in scris Primului Ministru sau Consiliului Fiscal calcularea impactului financiar al angajamentelor electorale  reflectate in politici publice. “Pomeniile electorale” vor putea fi cuantificate pentru a creste responsabilitatea politicienilor in cheltuirea banului public. Existenta acestor rapoarte trimestriale, semestriale, anuale si de sfarsit de mandate privind eficienta si eficacitatea cheltuirii banilor publici va usura sarcina organizatiilor neguvernamentale interesate in monitorizarea politicilor publice. V fi infiintata o noua autoritate independenta – Consiliul Fiscal- compusa din cinci membri cu experienta in politici macroeconomice si bugetare, nominalizati de Academia Romana, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Roman si Asociatia Romana  a Bancilor.

         Acest consiliu va avea un mandat de cinci ani si va elabora opinii, prognoze, analize si rcomandari independente privind performantele fiscal-bugetare ale Guvernului.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com