logare  |  registrare

Transparenta in administratia publica din Republica Moldova

Transparenta in administratia publica din Republica Moldovazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 09 august 2012
Transparenta in administratia publica din Republica Moldova
Autor: Olya
78 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Transparenta in administratia publica din Republica Moldova


        La începutul sec. XXI, evoluţia societăţii universale era percepută de către oamenii de ştiinţă drept una de criză globală. Această constatare era fundamentată prin diverse argumente în mai multe domenii: economie, ecologie, sănătate, comunicaţii şi transporturi etc.


        Printre cele mai stringente probleme, care au apărut odată cu declanşarea crizei globale, oamenii de ştiinţă au remarcat virtualizarea societăţii, manipularea cunoştinţelor societăţii, schimbarea mentalităţii omenirii. Este clar că acestea au devenit subiecte de interes deosebit cu precădere pentru ţările dezvoltate, care se preocupă de virtualizarea societăţii, devenită un fenomen atît social, cît şi psihologic.

 

         Noţiunea de “virtual” este de origine latină. Virtualis înseamnă posibil, probabil, ceea ce se poate realiza în anumite condiţii, dar care nu există în realitate. Treptat însă acest termen a devenit «un indicator al realităţii artificiale, pe care o creează omul cu ajutorul noilor tehnologii informaţionale». Ea a primit denumirea de realitate virtuală. Fenomenul de virtualizare este tratat de oamenii de ştiinţă ca un proces global, care reflectă multitudinea transformărilor reale care au loc în societatea contemporană. Expansiunea virtualizării este direct proporţională cu informatizarea societăţii, inclusiv prin intermediul noilor tehnologii de comunicare.


       Astfel, la finele sec. XX şi în primii ani ai sec. XXI au apărut noi posibilităţi de realizare a accesului la informaţie în sistemul administraţiei publice, fapt ce este stipulat atît în legislaţia naţională, cît şi cea internaţională. De asemenea, au apărut diverse programe electronice, care facilitează apropierea directă a cetăţeanului cu instanţele administrative de pe întreg globul pămîntesc. Totodată, necesită a fi menţionat faptul că pentru a intra în posesia unei informaţii utile, precum şi în scopul unei comunicări eficiente în domeniul administraţiei publice este nevoie de o cultură informaţională şi o cultură lingvistică. În acest context, necesită a fi semnalată o diferenţiere a utilizatorilor de informaţie în ceea ce priveşte abilităţile şi strategiile de informare.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com