logare  |  registrare

Teorii privind organzarea si functionarea administratiei publice locale

Teorii privind organzarea si functionarea administratiei publice localezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 14 iulie 2012
Teorii privind organzarea si functionarea administratiei publice locale

Autor: Olya

78 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Teorii privind organzarea si functionarea administratiei publice locale


Modele clasice în administraţia publică


         Modelul liberal cel mai des întâlnit în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, este bazat pe regimul statului legal, în care administraţia este un instrument al puterii legislative.

       Modelul weberian - „birocraţia este tipul cel mai pur de dominaţie legală”.

 

             Ambele se revendică din principiul separaţiei puterilor în stat a lui Montesquieu (se definesc şi demonstrează egalitatea celor trei puteri fără de care unitatea statului ar fi distrusă, dar fără pînă la recunoaşterea autonomiei administraţiei, întrucât este necesar un organ suprem care să realizeze unitatea statului). Raymond Aron, apreciază că Montesquieu a promovat separaţia puterilor ca idee esenţială „nu ca o separaţie în sens juridic, ci ceea ce s-ar putea numi echilibrul puterilor sociale, condiţie a libertăţii politice”. Pornind de la condiţia echilibrului puterilor pentru realizarea libertăţii, el examinează noile societăţi contemporane capitaliste, relevînd rivalităţi permanente între clasele conducătoare şi interesele acestora (dintre funcţionari şi oamenii politici, dintre cei aleşi şi cei numiţi, dintre scopurile acestor categorii prin prisma interesului direct al fiecăreia).

 

            Opus modelelor care excludeau orice element de natură emoţională, personală, cerînd chiar dezumanizarea administraţiei, sînt modelele teoreticienilor anilor 1930-1940 (Robert K. Merton - care analizează disfuncţiile formalismului şi ritualismului rigid, Michel Crozier - care apreciază că aceste disfuncţionalităţi se datorează în fapt incapacităţii umane de a alege soluţia optimă, Francois Borricaud - care susţine poliarhia, un sistem descentralizat al puterilor, cu existenţa unui centru de putere în calitate de arbitru, chemat să supravegheze conflictele etc.).

 

Teorii noi

           Susţinătorul teoriei descentralizării, Michel Crozier, încearcă să demonstreze că remediul în administraţie, baza schimbării sale o constituie descentralizarea. Elementul de blocaj al sistemului social îl reprezintă centralismul excesiv, înţeles nu ca o concentrare a puterii în mâna agentului aflat în vârful ierarhiei, ci ca o incapacitate a decidenţilor de a dispune în concordanţă cu realitatea pe care nu o cunosc şi de care sunt rupţi. Trebuie o noua distribuţie a competenţelor între cei care decid şi nu cunosc problemele administraţiei şi cei care realizează decizia şi care dispun de cunoştinţe şi informaţii dar nu au drept de decizie.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com