logare  |  registrare

Actele administrative. Notiune si trasaturi caracteristice

Actele administrative. Notiune si trasaturi caracteristicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 14 iulie 2012
Actele administrative. Notiune si trasaturi caracteristice

Autor: Olya

36 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Actele administrative. Notiune si trasaturi caracteristice


           Trăsăturile caracteristice ale actelor administrative:

1) Actele administrative sunt acte juridice. Această trăsătură diferenţiază actul administrativ de operaţiunea materială şi de faptele materiale juridice.

         Prin însuşi faptul emiterii lui şi comunicării către persoana interesată, actul juridic este apt de a genera, modifica sau stinge drepturi şi obligaţii concrete.

 

        Nerespectarea cerinţelor de legalitate (de fond şi de ofrmă) cu prilejul emiterii actului, atrage sancţiunea nulităţii acestuia, de regulă nulitatea absolută.

2) Actele administrative sunt manifestări unilaterale de voinţă. Ele îşi păstrează acest caracter chiar şi în cazurile în care la emiterea lor participă mai multe persoane, deoarece organul emitent este un organ colegial.

           O concluzie identică trebuie trasă atunci când la emiterea actului administrativ participă o pluralitate de organe administrative sau alături de acestea, anumite organizaţii cu caracter privat ( de exemplu un ordin care emană de la mai multe ministere). Actul juridic rămâne unilateral nu pentru că reprezintă opera unei singure persoane ori a unui singur organ, ci pentru faptul că degajă o singură voinţă juridică, emanând de la un organ sau de la mai multe organe administrative.

       

     Renunţarea beneficiarului actului administrativ la exerciţiul dreptului sau chiar la dreptul conferit prin actul respectiv nu afectează validitatea actului, care continuă să producă efecte juridice până în momentul revocării sale de către organul emitent.

       Renunţarea beneficiarului la exerciţiul dreptului sau chiar la drept, constituie doar condiţia pentru retractarea (revocarea) actului administrativ emis.

3) Voinţa juridică unilaterală provin, în principal, de la autorităţi administrative publice.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com